Medicína

Hodgkinův lymfom jedním z nejlépe léčitelných


Kategorie: Aktuality Rakovina 
17.říjen 2016

Hodgkinův lymfom, kdysi též maligní lymfogranulom, patří mezi nádorová onemocnění lymfatické tkáně. Nejčastěji je diagnostikován mezi 20. a 30. rokem života, incidence (poměr nově vzniklých případů onemocnění v daném časovém období k celkovému počtu osob ve sledované populaci) znovu stoupá po 50. roce života. Nemoc propuká v lymfatické uzlině, odkud se šíří do uzlin sousedních.

„Dříve se používala v léčbě Hodgkinova lymfomu zejména radioterapie a kombinace radioterapie a méně intenzivní chemoterapie. Tato léčba byla sice relativně účinná, ale nebyla schopná eliminovat relapsy z nepoznaných mikrometastáz. Teprve intenzivní systémová léčba založená na účinné chemoterapii a dobré podpůrné léčbě, prosazená prof. Diehlem, vede k tomu, že dnes vyléčíme 90 % pacientů s tímto onemocněním. Navíc dnes vidíme u vyléčených pacientů s Hodgkinovým lymfomem méně pozdních následků radioterapie v podobě některých sekundárních nádorů, například karcinomu prsu, nebo časného rozvoje ischemické choroby srdeční“, vysvětluje prof. MUDr. Tomáš Kozák, Ph.D., přednosta Interní hematologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Intenzivní typ kombinované chemoterapie zavedl do léčby Hodgkinova lymfomu v 90. letech 20. století profesor Volker Diehl. Prokázal její vysokou účinnost v několika akademických klinických studiích a v oblasti diagnostiky a léčby Hodgkinova lymfomu spolupracuje dlouhá léta také s 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy, kterou navštíví se zajímavou přednáškou 18. října u příležitosti udělení čestného doktorátu Univerzitou Karlovou.

Profesor Volker Diehl je emeritním dlouholetým přednostou I. interní kliniky Univerzity v Kolíně nad Rýnem a jeho lékařská a vědecká dráha začala v 60. letech 20. století v Africe, kde mezi prvními popsal vztah viru EB a infekční mononukleózy.

Jako zakladatel evropské školy moderní léčby Hodgkinova lymfomu významně přispěl svou autoritou a praktickými kroky k tomu, že se moderní způsoby diagnostiky a léčby Hodgkinova lymfomu rozšířily do České republiky s výsledky srovnatelnými s výsledky v německy mluvících zemích a ty jsou považovány za jedny z nejlepších.

„Profesor Volker Diehl tak symbolizuje významný pokrok, ke kterému v posledních čtyřiceti letech na poli hematologické onkologie a onkologie došlo. Řada nemocí, které měly zoufalou prognózu je v hematologii nejen léčitelná, ale ve vysokém procentu případů i vyléčitelná a podobný vývoj probíhá i v onkologii. Právě díky takovým vědcům, jako profesor Volker Diehl, se investice do výzkumu dají přímo vyčíslit zachráněnými životy, se všemi důsledky pro pacienty a jejich rodiny.“, říká prof. MUDr. Michal Anděl, CSc., děkan 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

Přednáška prof. Dr.med. Volker Diehla na téma „Hodgkin Lymphoma: a never ending exciting story of translational medicine“ se koná 18. října v 15:30 na půdě 3. lékařské fakulty UK.

Dle TZ

www.lf3.cuni.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová