Medicína

Osvětové akce Světového dne diabetu mají praktický dopad


Kategorie: Cukrovka Aktuality 
22.srpen 2016

Studentka 1. lékařské fakulty UK v Praze spolu s kolegy zpracovala výsledky získané při osvětové akci v šesti českých městech v listopadu 2015 u příležitosti Světového dne diabetu. Lidé si mohli nechat na stáncích změřit hodnoty cukru v krvi (glykémii), krevní tlak, tělesný tuk i obvod pasu. Pokud údaje nebyly v normě, studenti jim doporučili návštěvu lékaře. Výzkumný tým využil výsledky měření tělesných parametrů účastníků doplněné o odpovědi na další otázky. Analýza se týkala dat od 526 lidí v průměrném věku 53,2 let. Článek s výsledky byl publikován v červnu 2016 v prestižním časopise Diabetes Research and Clinical Practice.

Ze závěrů výzkumu vyplynulo, že něco málo přes jedno procento testovaných lidí trpělo pravděpodobně diabetem, aniž o tom věděli. Akce dále odhalila, že zhruba 44 procent z již léčených diabetiků mělo vysokou glykémii, což znamená, že neměli správnou léčbu nebo nedodržovali režimová opatření. Měřením dalších parametrů bylo zjištěno, že 38 procent účastníků splňovalo kritéria pro metabolický syndrom (spojení některých nemocí a rizikových faktorů, jejichž společný výskyt vede k řadě zdravotních komplikací), přičemž 42 procent z nich o tom od lékaře informace nemělo.

„Tyto údaje dokládají, že taková osvětová akce může mít pro mnohé účastníky praktický význam. Zbývá však už jenom na nich, zda se upozorněním a doporučeními studentů medicíny budou řídit a navštíví co nejdříve svého praktického lékaře nebo ambulantního specialistu,“ upozornila vedoucí studentka výzkumu. Provedenou akci velice pozitivně hodnotil také děkan 1. LF UK, který uvedl, že je skvělé, že studentská aktivita, za níž stojí mnoho úsilí a ochota udělat něco ‚navíc‘, je nejen obecně vzdělávací, ale představuje také skutečnou preventivní akci, která může mít i konkrétní pozitivní dopad na zdraví účastníků.

Studenti medicíny sdružení v organizaci IFMSA.CZ (Mezinárodní federace asociací studentů medicíny) se pravidelně připojují ke Světovému dni diabetu, který každoročně připadá na 14. listopadu – den výročí narození objevitele inzulinu kanadského lékaře Fredericka Bantinga.

Hlavním cílem akce je upozornit veřejnost zejména na existenci cukrovky (diabetes mellitus) 2. typu, tedy onemocnění, jež značně závisí na životním stylu. Akce se pořádá v ČR již několik let, ale zatím se při ní nikdy žádná data od návštěvníků nesbírala – studenti účastníky jen vyšetřovali a vysvětlovali jim naměřené hodnoty. Loni se poprvé pokusili vše medicínsky zdokumentovat. Vytvořili dotazníky, kam zapisovaly veškeré naměřené hodnoty, a následně je zpracovali a vyhodnotili. Originál publikovaného článku lze najít na www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016882271630167X

International Federation of Medical Students Associations (Mezinárodní federace asociací studentů medicíny) je nezávislou a apolitickou institucí zastřešující 127 členských organizací s více než 1,2 miliónem studentů lékařství ze 119 zemí světa. IFMSA byla založena v roce 1951 v Kodani a v současnosti je největší a nejstarší nezávislou organizací studentů medicíny na světě. Oficiálně je uznávána Organizací spojených národů (OSN) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako mezinárodní fórum studentů medicíny. Základním posláním IFMSA je prohloubit mezinárodní spolupráci mezi studenty medicíny. Cílem je rovněž osvětové působení. Dle TZ

 

www.lf1.cuni.cz  

 

Autor: MUDr. Olga Wildová