Medicína

Správná strava může zlepšit sportovní výkon až o 30 %


Kategorie: Aktuality Výživa 
26.srpen 2016

Každý by měl ve svém stravovacím režimu dodržovat určitá pravidla zdravého stravování. Aktivně žijící jedinci a sportovci pak dvojnásob. Zdravá výživa a sport patří bezpochyby k sobě. Sportovní výsledky jsou závislé nejen na intenzitě tréninku, ale také na zdravém jídelníčku, který tělu poskytne vyvážený poměr všech potřebných živin. 

Nejenom zdravá strava, ale i správné stravovací návyky prokazatelně pomáhají při jakémkoliv sportovním výkonu. Mezi správné stravovací návyky patří jíst pravidelně 5krát denně přibližně každé tři hodiny. S tím může pomoci i např. krabičkové stravování, které dováží pět jídel (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře) klientovi každý den. Jednotlivá jídla jsou nutričně vyvážená.

Sportovci ale vědí, že je rozdíl mezi stravou pro silové sporty a pro atlety. V každém z případů tělo potřebuje jiné množství a složení stravy. Společnost Zdravé stravování, která se zabývá krabičkovým stravováním, má připravené také programy pro sportovce, které tyto rozdíly zohledňují. Dále nabízí i programy zaměřené na zdraví, na maminky a také na příklad pro vegetariány.

Sportovci nejčastěji chybují v tom, že vynechávají snídaně, jídlo před výkonem odbývají, po zátěži naopak jedí pozdě a špatně, často nahrazují jídlo nekvalitními tyčinkami a koktejly, v potravě dávají přednost proteinům před sacharidy. Zajímavé je, že slepě důvěřují reklamě a domnívají se, že při své zátěži mohou jíst cokoliv. V neposlední řadě mívají často i špatný pitný režim.

Je však i mnoho sportovců, kteří si uvědomují význam vyvážené stravy a také ji plně dodržují. Mnoho z nich své sportovní úspěchy odvozují právě z ní!

Společnost Zdravé stravování se orientuje na přípravu krabičkové stravy, zaměřuje se na její čerstvost a vyváženost. Jídelníčky na každý den sestavuje a na jejich přípravu dohlíží nutriční specialistka. Díky rozmanitosti pokrmů se za rok jídla opakují jen minimálně. Zákazníci se zvláštními požadavky, ať již jsou vegetariáni nebo mají alergii na některé suroviny, si mohou nechat jídelníček upravit na míru.

Dle TZ

www.zdravestravovani.cz

www.amic.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová