Medicína

Všechna éčka v potravinách nejsou škodlivá


Kategorie: Výživa Aktuality 
19.červenec 2016

 Lidé si často myslí, že éčka jsou za každou cenu nežádoucí. Není tomu tak ve všech případech. Webová stránka dTestu odkazuje majitele chytrých telefonů na Google Play i Apple App Store, kde je možné si stáhnout mobilní aplikaci dTest, která obsahuje databázi éček, jak uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Evropská unie reguluje, k čemu všemu se dají éčka využívat. Povolených důvodů je celkem 26. Mohou se však použít pouze v případě, že není možné upravit vlastnost potraviny jiným způsobem. Jedná se například o protispékavé látky v soli či práškovém cukru. Činit použitím přídatných látek potraviny vzhledově atraktivnější vyhlášky EU nezakazují. Je ale zakázáno, aby éčka přispívala ke skrytí nedostatků, které vznikly použitím vadných surovin nebo by byly způsobeny vinou špatných hygienických podmínek.

Přílišná konzumace sladkostí má negativní vliv na zdraví dospělých osob i dětí. Mohou za to mimo jiné i potravinářská barviva, jejichž povolené množství reguluje EU. Mezi látky, které mohou nepříznivě ovlivnit pozornost dětí, se řadí především potravinářské žlutě E110, E104, E102, dále červeně E124, E129, azorubin E122 a tartrazin E102. Neobjevují se ale jen v bonbónech a limonádách. Narazit na ně můžete třeba i v bramborových lupíncích. Americká akademie pediatrů a společnost Věda ve veřejném zájmu navíc upozorňují na skutečnost, že uvedené látky zvyšují riziko vzniku syndromu ADHD, který se projevuje především hyperaktivitou a sníženou pozorností. Američané k šestici éček, které mohou nepříznivě ovlivňovat pozornost dětí, řadí také ještě indigotin E132 a modř E133.

Spousta přídatných látek je v rámci EU povolena a může se přidávat do širokého spektra potravin v neomezeném množství. Například chlorofyly a chlorofyliny, označované jako E140, jsou přirozené součásti ovoce a zeleniny a získávají se extrakcí z trávy či kopřiv. Jako éčko je označena i kyselina askorbová E 300. Málokdo ví, že se jedná o vitamin C a můžeme ho najít na etiketách některých limonád nebo baleného pečiva. Dále se jedná třeba o kyselinu sorbovou E200, což je přírodní konzervant, který se izoluje průmyslovou syntézou například z plodů jeřábu a zabraňuje tvorbě plísní a kvasinek třeba v sýrech. V marmeládách narazíme na pektiny E440, které se získávají z citrusů či jablek a slouží jako želírující látky nebo jako stabilizátory.

Mnoho lidí vnímá většinou všechna éčka negativně. dTest pro snadnou a rychlou orientaci mezi nimi vytvořil veřejně dostupnou databázi. K dispozici je zdarma na webu www.dTest.cz i v podobě mobilní aplikace. Dle TZ

www.allmedia4u.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová