Medicína

Rybí tuk pomáhá předcházet cukrovce


Kategorie: Aktuality Cukrovka 
15.červenec 2016

Více než 800 tisíc lidí v České republice trpí cukrovkou, která se stala již celonárodní epidemií.  Počet diabetiků se už několik let dramaticky zvyšuje a stejný trend očekávají lékaři i nadále. Několik set tisíc lidí pak pravděpodobně o své cukrovce ještě neví. Prevence cukrovky se přitom zdá být jednoduchá. Základem je vyvážená strava a dostatek zdravých tuků. Právě ty dodají lidskému tělu ryby.

Mezi hlavní původce současné cukrovkové epidemie patří dle odborníků především nevhodný životní styl a konzumace velkého množství nekvalitních olejů, které mj. brání transportu glukózy v těle. Ta se hromadí v krvi, anebo je vylučována močí. Proto také lékaři všem diabetikům doporučují výrazné odlehčení jídelníčku a vyloučení nesprávných tuků. Nahradit je může například tuk rybí, který obsahuje velmi cenné látky omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které si tělo neumí samo vyrobit. Rybí tuk je navíc dobrým zdrojem vitamínů A a D. Konzumace ryb tak příznivě působí na funkci srdce, krevního oběhu a snižuje cholesterol.

I když se tak většina lidí při dietě tukům vyhýbá, v případě konzumace ryb by tomu mělo být naopak. Diabetikům se totiž doporučují zejména ryby tučné pocházející z chladných vod. Mořské ryby mají výrazně vyšší podíl mastných kyselin než ryby sladkovodní. Pro diabetiky jsou nejvhodnější makrely, čerství tuňáci, sledi nebo lososi. Tučné ryby paradoxně zamezují výskyt vysokého obsahu tuku v  krvi a následnému kornatění cév, což patří k nebezpečným projevům cukrovky. Rybí tuk také účinně snižuje krevní tlak.

Pozitivní účinky rybího tuku na zdraví prokázaly i mnohé studie. Vědci z univerzity UA ve Fairbanks například zjistili, že Eskymáci konzumují prospěšné omega-3 kyseliny z ryb až dvacetkrát více než průměrný Američan. To vede dle zjištění k menšímu riziku srdečních onemocnění i méně častému výskytu cukrovky. Pouze 3 % z populace zkoumaných Eskymáků totiž trpělo diabetem druhého typu. Odborníci ale upozorňují na to, že důležité je nejen zařadit rybí maso do jídelníčku, ale též ho správně upravit. Nejvhodnější je připravit rybu na páře, v troubě nebo na kapce kvalitního oleje. Smažení ryb se naopak příliš nedoporučuje.

Dle TZ www.nordsee.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová