Medicína

Osteoporóza – řídnutí kostí se týká také mužů


Kategorie: Aktuality 
29.červen 2016

Osteoporóza je metabolická kostní choroba a má řadu příčin. Jedná se o nemoc s masovým výskytem postihující převážně starší populaci. Ačkoli osteoporózou trpí více žen než mužů, ani muži by ji neměli podceňovat. Odhaduje se, že v České republice je postiženo osteoporózou 15 % mužů ve věku nad 50 let a 39 % mužů starších 70 let. Přesto mužská osteoporóza nedostává tolik pozornosti, kolik by měla. „Při osteoporóze ubývá kostní hmota, mizí kostní trámečky a ztenčuje se a řídne kost a zhoršuje se kvalita kostní hmoty. Onemocnění se projevuje bolestmi zad, snadnou lámavostí kostí a zmenšením tělesné výšky. Důsledkem neléčené osteoporózy jsou zlomeniny, které výrazně zhoršují kvalitu života a mohou zkracovat i jeho délku,“ uvádí prof. MUDr. Jan Štěpán, DrSc., z Revmatologického ústavu v Praze, který se věnuje výzkumu a léčbě osteoporózy.

Muži vstupují do dospělosti se silnějšími kostmi než ženy, ale k úbytku kostní hmoty a zhoršování její kvality, souvisejícímu s věkem, u nich dochází podobně jako u žen. U žen je ale úbytek kostní hmoty navíc výrazně zrychlený po dobu několika let po přechodu. Až 30 % všech zlomenin krčku a 20 % zlomenin obratlů postihuje také muže. Ročně je u českých mužů starších 50 let evidováno 3 800 zlomenin v oblasti kyčle a přes 4 600 zlomenin obratle. Následky těchto zlomenin jsou u mužů také fatální - daleko častěji než u žen. Až 20 % těch, kteří utrpěli frakturu krčku stehenní kosti, do roka umírá a 30–40 % zůstává trvale odkázáno na cizí pomoc. Pouze 20 % mužů si po zlomenině v oblasti kyčle uchová původní nezávislost. S věkem riziko zlomenin vzrůstá. U mužů s geneticky podmíněnou osteoporózou jsou už ve středním věku charakteristické bolestivé zlomeniny obratlů. O riziko svých zlomenin by se měli zajímat hlavně muži, kteří už prodělali zlomeninu vzniklou při malém zatížení kosti, dále muži, jejichž rodiče utrpěli zlomeninu v oblasti kyčle, a ti, kdo jsou léčeni glukokortikoidy.

Nejčastějšími příčinami osteoporózy jsou: nedostatek vitamínu D, kouření, přílišný příjem alkoholu, nadměrná funkce štítné žlázy, nedostatek hormonu testosteronu, diabetes mellitus neboli cukrovka, zánětlivá revmatická onemocnění, chronické nemoci zažívacího ústrojí a ledvin, úbytek kostní hmoty navozený léky (např.kortikoidy).

Prevence osteoporózy u mužů spočívá hlavně v zajištění přiměřené fyzické aktivity. S postupujícím věkem ubývá svalové hmoty a úměrně s tím klesá i množství kostní hmoty. Involuční (stařecký) typ osteoporózy je projevem stárnutí, ale není neodvratný. Muži, kteří pravidelně cvičí, mají významně nižší riziko zlomenin. Navíc se doporučuje zanechat kouření a nadměrného pití alkoholu a také zajistit přiměřený příjem vápníku a bílkovin v potravě a zajistit dostatečné zásobení těla vitaminem D. Mužům je doporučován pravidelný pohyb, ideálně rychlá chůze 2–4 hodiny denně. Fyzicky aktivní muži mají totiž výrazně nižší riziko zlomenin v oblasti kyčle než muži s nízkou fyzickou aktivitou.

Osteoporóza je zákeřná tím, že se zpočátku nijak neprojevuje ani nebolí. Přesto dochází ke zhoršování kvality kosti a zlomeninám. Lze jim ale předejít, pokud je onemocnění včas zjištěno. Pro stanovení diagnózy je nezbytné klinické vyšetření, doplněné o stanovení množství kostního minerálu v nejvíce zlomeninami ohrožených místech skeletu (osteodenzitometrie) spolu s posouzením tvaru obratlů, a o laboratorní testy.

Pokud se zjistí zrychlený úbytek kostní hmoty, jsou k dispozici účinné léky, které zpomalují nebo dokonce zastavují řídnutí kostí. Udrží se tak množství a uspořádání kostní hmoty a sníží se riziko zlomenin. Novým pomocníkem k léčbě osteoporózy je biologický lék, který se podává v podkožní injekci jednou za půl roku. Jednorázové podání biologické léčby je jednoduché, a navíc se lékař nemusí obávat, že pacient nebude lék pravidelně a správně užívat.

.Osteoporóze se přezdívá tichý zloděj kostí. Jedná se sice o závažné onemocnění, dá však se úspěšně léčit. Klíčem je její včasné zjištění, úprava životního stylu a včasně zahájená léčba. Moderní léčebné postupy umožňují žít mužům s osteoporózou kvalitní život. Vždy je ovšem důležité myslet také na prevenci. Následky po osteoporotických zlomeninách jsou natolik závažné, že by je muži neměli podceňovat, a včasné vyšetření neodkládat. Uchrání se tak vážných problémů, které by je po bolestivých zlomeninách v důsledku neléčené osteoporózy čekaly. Dle TZ.

 Odborné podklady prof. MUDr. Jan Štěpán, DrSc.

www.amic.cz

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová