Medicína

Výskyt rakoviny prostaty neustále vzrůstá, je nutná účinná prevence


Kategorie: Aktuality Prostata Rakovina 
17.červen 2016

Výskyt zhoubného nádoru prostaty se trvale zvyšuje. Zatímco v roce 2012 v České republice žilo 43 913 mužů, kteří rakovinu prostaty měli nebo ji v minulosti prodělali, pro rok 2015 se předpokládal výskyt až 59 293 případů – to představuje nárůst o 35 %. Je proto zásadní, aby se muži více zajímali o své zdraví a včas podstoupili vyšetření, které může onemocnění odhalit ještě ve stádiu, kdy je dobře léčitelné. K tomu má dopomoci také preventivní akce „Běž s tátou na vyšetření“, která proběhne 21. června letošního roku na Karlově náměstí v Praze.

Výskyt rakoviny prostaty v české populaci zaznamenal za posledních deset let růst o 56 %. „Rakovina prostaty v posledních letech dokonce překonala výskyt rakoviny tlustého střeva, která byla doposud nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním mužů v České republice. Dle nejnovějších dat se tato čísla budou i nadále zvyšovat – v roce 2016 zde bude žít odhadem více než 63 tisíc mužů se zhoubným nádorem rakoviny prostaty, v roce 2020 počet pacientů stoupne téměř až na 80 000,“ varuje prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Motole a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Ačkoliv paralelně se vzrůstajícím počtem případů tohoto zhoubného onemocnění klesá úmrtnost, která se za posledních deset let snížila o 14 %, přesto je nezbytné nadále motivovat muže k větší ochotě podstoupit preventivní vyšetření.

Faktem bohužel zůstává, že se čeští muži vyšetření bojí podstoupit nebo lékaře navštíví až ve stádiu, když už je nemoc rozšířená. V tomto ohledu nachází lékaři vítaného pomocníka – manželky pacientů. Ty mají na zdraví mužů často větší vliv, než si samy uvědomují. Ačkoli rakovina prostaty představuje ryze mužské onemocnění, české ženy se o postižení také zajímají.  Vyšetření není bolestivé a není důvod k obavám. V těchto situacích bývají největší oporou mužům jejich manželky a partnerky. Jejich starost o blízké a péče o ně může být zásadní. Často jsou to právě ony, které mužům dodávají potřebnou odvahu a popřípadě je i k lékaři doprovodí,“ říká doc. MUDr. Jana Prausová, Ph.D., MBA, přednostka Onkologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole.

Rozšíření povědomí o rakovině prostaty mezi mladší generací, to je cíl, který si klade preventivní akce „Běž s tátou na vyšetření“. Ta 21. června proběhne pod patronací Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ve spojitosti s „Dnem otců“ na pražském Karlově náměstí. „Naším cílem je oslovit mladší generaci. Ta sice není rakovinou prostaty dosud ohrožena, ale může pozitivně ovlivnit své otce, k tomu, aby navštívili lékaře a nechali se vyšetřit. Proto v rámci akce budeme nabízet zdarma krevní testy, které nám pomohou odhalit zvýšenou hladinu PSA, která slouží jako hlavní ukazatel případných problémů,“ doplňuje MUDr. Otakar Čapoun z Urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Akce proběhne v úterý 21. června 2016  na Karlově náměstí mezi 10. a 17. hodinou.

Dle TZ

www.amic.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová