Medicína

Projekt Vítr ve vlasech a první dětský handbike


Kategorie: Aktuality 
28.květen 2016

Nezisková společnost Černí koně již osmým rokem zapojuje handicapované do společnosti prostřednictvím sportu a volnočasových aktivit. Díky tomu se jí daří bořit mýty a předsudky společnosti o handicapu. V letošním roce zkonstruovali první dětské handbiky, které představí veřejnosti. Aktuálně čeká Černé koně edukativní turné „Tour4change“ a celosvětově unikátní projekt „Vítr ve vlasech“. 

V sobotu 28. května začíná na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně „Tour4change“, edukativní turné zdravých i handicapovaných cyklistů, které pořádá nezisková organizace Černí koně. Cílem turné je změna vnímání handicapu veřejností. Turné se zúčastní zdraví i handicapovaní cyklisté, kteří pojedou Českou republikou a zastaví se v sedmi městech.

28. a 29. 5.  Zlín – Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež

30. 5.           Ostrava – Vítkovice – velký svět techniky

31. 5.           Brno - Líšeň

1. 6.             Chrudim

2. 6.             Litoměřice

3. 6.             Praha

4. 6.             Janské Lázně - Vesna

Hlavní myšlenky edukativního cyklistického turné Tour4change představují:

Prevenci – informuje především rodiče o možnostech prevence před některými infekčními onemocněními, které mohou mít trvalé následky v podobě handicapu – například meningokoková meningitida.

Bezpečnost – nabádá děti, aby se nepřeceňovaly a zároveň nezapomínaly na ochranné pomůcky (helmy, chrániče). Členové sdružení Černí koně demonstrují často na vlastních příkladech, kdy jim po úrazech zůstaly trvalé následky.

Toleranci – během turné se Černí koně setkávají s dětmi, kterým se snaží vštípit vnímání handicapu bez předsudků. Za pár let to budou ony, kdo bude nastavovat morální hodnoty.

Černí koně zkonstruovali první dětský handbike a umožní tím dětem cítit vítr ve vlasech. V rámci turné bude představen celosvětově ojedinělý projekt „Vítr ve vlasech“, který se zaměřuje na pomoc dětem s handicapem a dal jim možnost projet se na kole. Černí koně zkonstruovali první dětské handbiky (ruční kola), které doposud nebyly na evropském trhu k dostání.

„V první fázi projektu zapůjčíme handbiky rehabilitačním ústavům zaměřeným na děti. První handbiky slavnostně předáme na naší Tour4change, a to 4. června dětské léčebně Vesna v Janských Lázních. Handicapované děti se v rehabilitačních ústavech s kolem seznámí a dostanou informaci o možnosti zapůjčení handbiku zdarma. V druhé fázi budeme kola zapůjčovat všem dětským zájemcům,“ popisuje projekt Tomáš Pouch, předseda z. s. Černí koněa dodává: „Děti budou mít handbike dlouhodobě zapůjčen až do doby, kdy z něj vyrostou. My ho potom opravíme a zapůjčíme dalšímu dítěti, které díky němu bude moct jezdit na kole a cítit vítr ve vlasech.“

Jedná se o zcela nekomerční projekt, který budou financovat sponzoři a veřejnost prostřednictvím sbírkového účtu. Dle TZ.

www.cernikone.cz

www.amic.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová