Medicína

Memorandum praktiků určené Ministerstvu zdravotnictví a SÚKLu


Kategorie: Aktuality 
26.duben 2016

Z jarní Interaktivní konference (JIK) Společnosti všeobecného lékařství (SVL), které se zúčastnilo přes 1 300 lékařů z celé České republiky v dubnu 2016 a o které jsme informovali, mj. vzešlo Memorandum určené Ministerstvu zdravotnictví a SÚKLu, aby zrušily podle nich nesmyslná omezení v předepisování léků. „Žádáme příslušné orgány, aby vstoupili v jednání se zástupci praktických lékařů s cílem zrušit nesmyslná omezení v terapii a diagnostice u primární péče v ČR tak, aby se léčebná péče svým rozsahem a kvalitou dostala na úroveň standardů vyspělých zemí v EU“.

„Nemůžeme řádně a kvalitně léčit pacienty, jako kolegové v zahraničí – nemáme dostatečné pravomoce v předepisování léků a tím se zhoršuje dostupnost péče pro pacienty. Česká republika je na prvním místě v EU v počtu preskripčních  omezení u praktických lékařů. Voláme po tom, aby se léčebná péče svým rozsahem a kvalitou dostala na úroveň standardů vyspělých zemí v EU,“ říká místopředseda SVL MUDr. Igor Karen. Dle generální ředitelky Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Chan přináší zdravotní systém, jehož páteří je primární péče a jehož základnou jsou praktiční lékaři (PL), nejlepší výsledky s těmi nejnižšími náklady a maximální spokojeností uživatelů. „Totéž říkají čeští občané v průzkumech veřejného mínění - vyjadřují v drtivé většině případů spokojenost s péčí svého praktika a časem, který jim věnuje po dobu návštěvy v ordinaci. Nicméně u ministerstva zdravotnictví, SÚKL a zdravotních pojišťoven stále nenacházíme adekvátní podporu,“ dodává za MUDr. Karen.

Jako příklad uvádí preskripční omezení na moderní antidiabetika, na která praktici „nedosáhnou“ a jsou nuceni předepisovat ta, kde je vyšší riziko nebezpečných hypoglykemií. Připomíná, že praktici mají k dispozici doporučené postupy pro léčbu diabetu II typu a algoritmy postupů jsou zde jasně vymezeny. „V současnosti 95 % zahraničních ordinací praktických lékařů diabetiky léčí, může jim předepisovat všechny moderní léky na léčbu cukrovky, ale i lázně, glukometr, proužky pro měření cukru v krvi atp.

U nás se sice přibližně 120 000 pacientů s II typem diabetu léčí ve 2500 praxích všeobecných lékařů, jejich pravomoce na předepisování moderních léků jsou však neúměrně osekány,“ doplnil MUDr. Karen. „Ač na to upozorňujeme jak Ministerstvo zdravotnictví, tak SÚKL i zdravotní pojišťovny - v oblasti péče o diabetiky se více než 5 let stále nic neděje. Prodražuje se tak zdravotní péče, což považuji za skandální a diskriminující i pro pacienty a za plýtvání časem i energií zdravotníků i penězi z veřejného zdravotního pojištění,“ řekl MUDr. Karen.    

Stejná situace je podle něj u některých plicních nemocí a kombinovaných bronchodilatačních léků s kortikoidy, u léků na mykózy, moderních protisrážlivých léků, i běžných léků například na záněty spojivek či ekzémy. „V celé západní Evropě mohou praktici předepisovat například léky na zánět spojivek, či různá kožní onemocnění, jen u nás to nejde,“ podotkl Karen. Dle TZ.

www.svl.cz

www.mhw.cz
Autor: MUDr. Olga Wildová