Medicína

Český transplantační program dosáhl rekordního počtu transplantací


Kategorie: Aktuality 
01.únor 2016

Koordinační středisko transplantací (KST) zaznamenalo za rok 2015 rekordních 188 transplantací jater a 34 transplantací plic. Celkový počet zesnulých i žijících dárců mírně poklesl oproti roku 2014, který představoval historický rekord co do počtu zemřelých dárců orgánů. V mezinárodním srovnání se díky těmto číslům Česká republika nadále řadí mezi 10 nejaktivnějších zemí Evropy. Významnou zásluhu na úspěších českého transplantačního programu má mimo jiné ukončený Národní akční plán vlády pro darování orgánů a transplantace, jehož součástí byl také rozvoj a podpora mezinárodní spolupráce v této oblasti.

Na základě dat pracovníků Koordinačního střediska transplantací vyplývá, že bylo v roce 2015 provedeno rekordních 188 transplantací jater a 34 transplantací plic. Tohoto úspěchu bylo dosaženo i přes mírný pokles zemřelých a žijících dárců oproti roku 2014, který byl z historického hlediska rekordním. Celkem bylo v roce 2015 evidováno 246 zemřelých dárců a 53 žijících. Tradičně nejčastějším transplantovaným orgánem se staly ledviny, těch bylo v souhrnném počtu 453 a pocházely jak od zemřelých, tak i od žijících dárců. Česká republika se díky těmto výsledkům dále řadí mezi 10 nejaktivnějších zemí Evropy v oblasti transplantologie. Nejvíce dárců orgánů evidují ve Španělsku, velmi dobře je na tom s dárcovstvím například také Chorvatsko.

Národní akční plán pro darování orgánů a transplantace byl schválen v květnu 2010 a ukončen s rokem 2015. Hlavním cílem bylo zvýšení kvality, počtu a bezpečnosti transplantací. Skládal se ze tří oblastí, kde prioritou byla stanovena výchova a vzdělávání zdravotnických pracovníků, snaha o efektivnější využívání dostupných zdrojů a v neposlední řadě posílení zahraniční spolupráce na všech úrovních.

 „Ukončený akční plán byl z drtivé většiny naplňován a pozitivně se odráží v celkovém vývoji české transplantační medicíny. Celkem 13 programových bodů ze 14 bylo splněno a přináší konkrétní výsledky. Pouze jeden bod (zařazení dárcovských konzultantů do všech nemocnic) se nepodařilo splnit v požadovaném rozsahu, ale vzhledem k pozitivním zkušenostem těch zdravotnických zařízení, která se touto cestou vydala, lze předpokládat, že se dárcovští konzultanti postupně stanou standardem ve všech nemocnicích, které mají zřízeny oddělení ARO a JIP,“ uvádí prof. MUDr. Miloš Adamec, CSc., ředitel Koordinačního střediska transplantací.

Jednou z priorit akčního programu vlády byla i zahraniční spolupráce v oblasti transplantologie. Zcela zásadní oblast zastřešuje Česká republika v mezinárodním programu výměny orgánů FOEDUS. V rámci tohoto projektu vytvořilo KST internetový portál pro mezinárodní výměnu akutně potřebných orgánů nebo naopak orgánů, které nelze v zemi původu okamžitě transplantovat.

Tato webová a mobilní aplikace Foedus-eoeo je od června 2015 rutinně používána a postupně se do něj zapojují kompetentní autority ze všech členských zemí EU a ze Švýcarska. Systém vytvořený českými specialisty zaznamenal velký úspěch. Před jeho uvedením totiž byla komunikace o výměně orgánů mezi jednotlivými evropskými státy realizována pouze pomocí telefonu a faxu. Tento postup byl časově náročný a často nedostačující pro včasné nalezení vhodného příjemce orgánu v zahraničí. Za více než půl roku provozu bylo prostřednictvím této mezinárodní informační základny zadáno celkem 118 poptávek a 114 nabídek na orgány z celé Evropy. Z těchto 114 nabídek bylo transplantováno 15 orgánů. Portál, který vytvořilo KST, pracuje spolehlivě a pacientům přináší zvýšení reálné šance na úspěšnou transplantaci. (Dle TZ).

 

www.kst.cz

www.amic.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová