AIDS

Světový den boje proti AIDS a náklady na léčbu


Kategorie: AIDS Aktuality 
01.prosinec 2015

Výdaje Všeobecné zdravotní pojišťovny za léčbu pacientů s HIV stouply za posledních pět let o více než 100 milionů korun, což představuje nárůst bezmála 70 %. Počet klientů s touto nemocí se přitom za stejnou dobu zvýšil o 27 %. Důvodem, proč náklady rostou rychleji než počty nemocných, spočívají v tom, že pacientům jsou dostupné stále modernější a účinnější léky, které ovšem jsou finančně nákladnější. Pojišťovna tyto údaje zveřejňuje při příležitosti Světového dne boje proti AIDS, který připadá na 1. prosince.

Průměrné náklady na péči o jednoho klienta s HIV přesáhly loni u Všeobecné zdravotní pojišťovny 186 tisíc korun. Ještě v roce 2010 to přitom nebylo ani 140 tisíc.

Zajistit pro své klienty s HIV nejmodernější dostupné léčivé přípravky může VZP mimo jiné i díky své aktivní lékové politice. Jejím nejúspěšnějším nástrojem jsou tzv. pozitivní listy. Jde o průběžně aktualizovaný seznam přípravků, u kterých se pojišťovna dohodla s dodavateli na slevách. Pro pacienty jsou tyto léky vždy bez doplatku a VZP doporučuje lékařům, aby je v případě možnosti přednostně předepisovali. Takto dosažené úspory přesáhly za dva a půl roku už dvě miliardy korun.

Právě díky tomu, že se jí daří snižovat ceny běžných léčiv, mohla např. VZP od loňska zajistit pro své klienty s HIV moderní lék, který do té doby nebyl v České republice z veřejného zdravotního pojištění hrazen.

VZP tak začala přípravek americké firmy spjaté se jménem světoznámého českého chemika Antonína Holého hradit jako první v ČR. Přípravek s obchodním názvem Stribild je vhodný pro pacienty, u kterých nelze použít doposud dostupné léky.

Nejvíce pacientů nakažených virem HIV je v České republice dlouhodobě v Praze, ve středních Čechách a v Jihomoravském kraji. Mezi infikovanými je výrazně více mužů než žen.

Infekce HIV a nemoc AIDS se neustále šíří i přesto, že riziko lze snížit na naprosté minimum „nerizikovým“ chováním. Potřebné informace najdete např. na webových stránkách Národního programu boje proti AIDS v České republice www.aids-hiv.cz a České společnosti AIDS pomoc www.aids-pomoc.cz.

Pokud máte obavy a nejste si jisti, zda jste se nemohli nakazit, nechte si udělat příslušné diagnostické vyšetření. Protilátky proti HIV se však vytvářejí zpravidla 2–5 týdnů po nákaze, takže pokud má být výsledek testu skutečně spolehlivý, pak musí uplynout 2–3 měsíce od rizikového chování. O vyšetření byste měli požádat svého ošetřujícího lékaře, můžete však absolvovat odběr krve i v některé AIDS poradně nebo zdravotním ústavu. Výsledek testu budete znát nejpozději do 14 dnů.

TZ Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

 

www.aids-hiv.cz

www.aids-pomoc.cz

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová