Medicína

Ročně je v ČR diagnostikována rakovina prsu u 6 500 žen


Kategorie: Aktuality Rakovina 
24.listopad 2015

Rakovina prsu je jedním z nejčastěji diagnostikovaných zhoubných nádorů u žen. Ročně v důsledku ní v České republice zemře přibližně 2 000 žen. Včasný záchyt nemoci výrazně zvyšuje naději na úspěšnou léčbu. Proto Všeobecná fakultní nemocnice v Praze připravila na úterý 24. listopadu mezi 9. a 17. hodinou na Karlově náměstí před Fakultní poliklinikou pro veřejnost edukativní stan, v němž se dozví více o prevenci nemoci. 

V České republice se výskyt rakoviny prsu trvale mírně zvyšuje. V roce 2011 u nás s touto nemocí žilo přes 67 tisíc žen. Naštěstí se u nás daří zvyšovat podíl diagnostikovaných nemocí v časných stádiích. I v důsledku toho se už od poloviny 90. let mírně snižuje mortalita. Přesto u nás stále přibližně 2 000 žen na toto onemocnění umírá.

V úterý 24. listopadu od 9 do 17 hodin budou ve stanu na Karlově náměstí před Fakultní poliklinikou přítomni odborníci z Mamocentra VFN a 1. LF UK, s nimiž mohou návštěvnice konzultovat veškeré otázky týkající se onemocnění prsu. Na akci budou také přítomni zástupci Aliance žen s rakovinou prsu. Správný postup pro samovyšetření prsu si pak mohou ženy vyzkoušet na speciálních modelech.

Zhoubný nádor v prsu ročně objeví lékaři 6 500 českým ženám. 90 % z nich přitom toto onemocnění v rodině doposud nemělo. Proto odborníci FN akcí upozorňují na to, že zanedbávat prevenci rakoviny prsu by neměla žádná žena.

Akce se koná v rámci celoročního projektu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze – Rok prevence. V průběhu roku se odborníci z nemocnice zaměřili na prevenci mnoha nemocí včetně bolestí hlavy a zad, rakoviny plic, pohlavních chorob, zažívacích potíží atd. V prosinci se projekt zaměří na nemoci ledvin.

 

www.rokprevence.cz

 

www.vfn.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová