Medicína

Dotaz pro VZP – registrace novorozence


Kategorie: Dotazy na VZP Aktuality 
25.listopad 2015

Na konci prosince budu rodit a nevím, jak to bude s pojišťovnou dítěte. Já jsem se letos přeregistrovala k VZP, takže u ní budu pojištěná od 1. ledna 2016, manžel u VZP je. Chtěla bych, aby naše dítě bylo u stejné pojišťovny. Můžeme ho tedy rovnou přihlásit u VZP?

Odpovídá Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

 

 

Pojištěnec má právo na výběr zdravotní pojišťovny, ale zákon o veřejném zdravotním pojištění stanoví i výjimky z tohoto pravidla. Jednou z nich je právě registrace novorozence. Při narození dítěte zákon neumožňuje uplatnit právo na výběr zdravotní pojišťovny a dítě se dnem narození stává pojištěncem té zdravotní pojišťovny, u které je pojištěna jeho matka v den jeho narození.

Pouze v případě, že matka není účastna systému veřejného zdravotního pojištění (např. cizinka, která je v ČR jen komerčně pojištěna) a otec ano, stává se dítě pojištěncem té zdravotní pojišťovny, u níž je jeho otec. To je novinkou letošní novelizace zákona o veřejném zdravotním pojištění, která je účinná od 1. 9., ale v popsané situaci tento postup nepřipadá v úvahu.

Připomínáme, že dítě se sice stává pojištěncem matčiny pojišťovny "ze zákona", automaticky, ale jeho zákonný zástupce, opatrovník nebo poručník je povinen ho přihlásit u příslušné zdravotní pojišťovny do 8 dnů ode dne narození. Je třeba mít s sebou doklad o rodném čísle dítěte (rodný list nebo doklad z matriky o přidělení RČ) a doklad rodném čísle, příjmení a jménu matky (průkaz totožnosti, kopie rodného listu atd.).

To, že dítě možná půjdete přihlásit až v době, kdy sama budete už u VZP (tedy po 1. 1. 2016), není směrodatné, skutečně ho musíte ho přihlásit u pojišťovny, u níž jste byla v den porodu. Pokud se dítě narodí až v lednu 2016, bude pojištěncem VZP. Pokud se narodí do konce roku 2015, bude pojištěncem vaší dosavadní zdravotní pojišťovny a k VZP ho můžete přehlásit v období od 1. 1. do 31. 3. 2016. Ke změně zdravotní pojišťovny pak dojde od 1. 7. 2016.

Zdravotní pojišťovnu lze totiž změnit jednou za 12 měsíců, a to vždy jen k 1. dni kalendářního pololetí. Přihlášku je přitom nutno podat vybrané zdravotní pojišťovně v průběhu kalendářního pololetí bezprostředně předcházejícího tomu, ve kterém má ke změně zdravotní pojišťovny dojít, nejpozději 3 měsíce před požadovaným dnem změny.

Nezapomeňte také nahlásit změnu své pojišťovny v porodnici, jestliže byste tam byla i po 1. lednu, aby zdravotní služby mohly být vykázány správné zdravotní pojišťovně. Informovat samozřejmě musíte i všechny své další lékaře.

www.vzp.cz

 

 

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová