Medicína

Medicína budoucnosti 3. LF UK na Týdnu vědy a techniky


Kategorie: Aktuality 
04.listopad 2015

Interaktivní a multimediální expozice 3. lékařské fakulty UK v rámci Týdne vědy a techniky se uskuteční v budově Akademie věd (Praha 1, Národní třída 3) ve dnech 6. a 7. listopadu 2015. Pro letošní ročník si fakulta vybrala prezentaci pěti oborů, dvou  teoretických, anatomie a výživy, a tří klinických, plastické chirurgie, dentální hygieny a ošetřovatelství.

Návštěvníci expozice s pomocí studentů 3. LF UK a plyšových medvídků proniknou do světa chirurgického šití, podívají se zubařskému fantomovi až na kořeny zubů a ošetří pacienta Pepu. Ti odvážnější se zváží na váze na měření tuků a vyfotí se s kostrou. Milovníci vizuální techniky si vyzkoušejí bezdotykovou 3D obrazovku s výukovým programem Corinth Classroom a shlédnou filmy s lékařskou tématikou.

Proděkanku 3. LF UK, prof. MUDr. Lucii Bankovskou Motlovou, Ph.D., těší, že stejně jako v loňském roce může fakulta veřejnosti ukázat na festivalu Týdne vědy a techniky pět vyučovaných oborů. Návštěvníkům se představí současnost těchto oborů a zároveň, jaká budoucnost je asi čeká.

MUDr. Jana Mrzílková, Ph.D, odborná asistentka Ústavu anatomie 3. LF UK, vidí budoucnost anatomie ruku v ruce s rozvojem zobrazovacích metod. V oblasti plastické chirurgie budoucnost spočívá právě v rozvoji možností mikrochirurgických operací. MUDr. Svatopluk Svoboda, odborný asistent Kliniky plastické chirurgie 3. LF UK a FNKV předpokládá výrazný nárůst preventivních operací u žen s nálezem pozitivity BRCA genu, který determinuje rakovinu prsů, samozřejmě s okamžitou rekonstrukcí prsů.

Budoucnost výzkumu na poli výživy patří nepochybně nutrigenomice – oboru, který zkoumá působení jednotlivých složek potravy na lidské geny. V současné době jsou již známé některé geny či kombinace genů, které zvyšují riziko vzniku určitých onemocnění u daného jedince: například při vysokém příjmu soli se u osob s genotypem AA výrazně zvyšuje krevní tlak.

PhDr. Hana Svobodová, přednostka Ústavu ošetřovatelství 3. LF UK, je přesvědčena, že v blízké budoucnosti poroste poptávka po oboru zdravotní sestra, protože tento obor bude pro stárnoucí populaci nesmírně důležitý.

V posledních letech zažívá výrazný boom také obor dentální hygiena, který vznikl už na počátku 20. století v Americe. Česká republika se ke stomatologicky vyspělým zemím zařadila v roce 1996, kdy vytvořila novou profesi dentální hygienistka. Dnes je neoddělitelnou součástí moderní stomatologie.

Součástí expozic budou i přednášky předních odborníků – hematologa, profesora MUDr. Tomáše Kozáka, Ph.D., a nejcitovanějšího českého lékaře, kardiologa,profesora MUDr. Petra Widimského, DrSc., FESC., FACC.

15. ročník akce Týden vědy a techniky, festivalu přednášek, výstav, dnů otevřených dveří a interaktivních prezentací se koná na 50 místech České republiky. Univerzita Karlova je hlavním partnerem letošního ročníku. (Dle TZ).

 

http://www.tydenvedy.cz/sd/udalosti/kalendar/vystavy/1106-AVCR-medicina-budoucnosti.html

http://www.lf3.cuni.cz/3LF-104.html?event=11707&lang=cz

www.lf3.cuni.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová