Medicína

Rizika zvýšeného cholesterolu neberou Češi vážně


Kategorie: Aktuality 
02.říjen 2015

Jen 16 % obyvatel ČR ví, že má vysoký cholesterol a takřka polovina se domnívá, že má hladinu cholesterolu v pořádku. Vyplynulo to z reprezentativního průzkumu české populace, který u příležitosti světového Dne srdce (29.9.2015), zrealizovaly společnosti Sanofi a PPM Factum. Podle oficiálních statistik má přitom vyšší hladinu cholesterolu 70% českých žen a 80% českých mužů a na kardiovaskulární choroby umírá každý druhý Čech.

 

Dva z pěti Čechů (38%) vůbec netuší, jak vysokou hladinu cholesterolu mají. Ukázal to výzkum, který provedla společnost Sanofi. „Je zarážející, že i po mnoha letech veřejné diskuse o důležitosti znalosti a sledování hladin cholesterolu, který je jedním z nejdůležitějších rizikových faktorů oběhových onemocnění, stále vysoké procento populace svou aktuální hodnotu nezná,“ komentuje výzkum doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., předseda České společnosti pro aterosklerózu. Zároveň vyzdvihuje fakt, že jde o údaje, které o sobě uvádějí sami respondenti. Platí, že v průzkumech se lidé spíše vylepšují, takže lze počítat s tím, že reálně je situace ještě horší. Když tedy respondent uvádí, že zná svou hladinu cholesterolu nebo, že chodí na prohlídky, ještě to nemusí být pravda.

Tím si vysvětluje i fakt, že zvýšenou hladinu cholesterolu přiznalo v průzkumu jen 16 % respondentů. Zatímco statistiky ministerstva zdravotnictví uvádějí, že problémy s cholesterolem má zhruba 80 % českých mužů a 70 % žen. Pacientům, kterým byly nadměrné hodnoty cholesterolu zjištěny, lékaři obvykle nařídili pravidelný pohyb (v 88 % případů) a nízkotučnou dietu (v 77 %). Většina lidí má ale s jejich dodržováním problémy. Pouze 12 % nemocných dietu spolehlivě dodržuje. Nízká úroveň dodržování doporučení ke snížení hladin cholesterolu v krvi představuje rovněž dlouhodobý problém. Přitom včasná snaha o zlepšení rizikového profilu jednoznačně zabraňuje předčasným manifestacím cévních příhod. 


Z výzkumu vyplynuly některé překvapivé regionální rozdíly. Zatímco na Moravě se dietními nařízeními poctivě řídí více než čtvrtina pacientů, v Česku se tím může pochlubit jen jeden člověk z pětadvaceti.

Hladinu cholesterolu by lidé měli zjistit na pravidelných preventivních kontrolách u obvodního lékaře. Ne každý se jich však účastní. Z průzkumu vyplynulo, že jen polovina dospělých ví, že by každé dva roky měli tuto prohlídku absolvovat. A jen 44 % Čechů na ně skutečně pravidelně chodí. Naopak 23 % lidí preventivní prohlídky neabsolvuje vůbec. ČR má velmi rozvinutý systém preventivní péče hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění.  A, jak vyplývá z průzkumu, i přes všechny snahy o něm řada lidí neví a/nebo ho nevyužívá. Zájem o preventivní prohlídky však výrazně stoupá s věkem.

Přesně opačnou tendenci průzkum ukázal v otázkách zdravého životního stylu.  Sportuje 72 % mladých do 29 let, ale ve věku 45-59 let již jen 29 % lidí. Ze seniorů nad 60 let se pravidelně hýbe pouze 17 % dotazovaných a pouze čtyři z deseti obyvatel ČR pravidelně sportují alespoň dvakrát týdně.

S poklesem sportovních aktivit pak souvisí i vzrůst tělesné hmotnosti.  Každý třetí obyvatel ČR (31 %) trpí podle průzkumu nadváhou. Přiznalo ji 15 % respondentů ve věku 15-29 let, mezi seniory pak ale téměř každý druhý. O zdravou skladbu stravy se podle svých slov snaží 58 % Čechů, a to 71 % žen a 44 % mužů.

Podle Světové zdravotnické organizace nemoci srdce a cév připraví ročně o život zhruba 17 miliónů lidí. V Česku si však rizika spojená s nezdravým životním stylem a zvýšeným cholesterolem si uvědomuje jen polovina dospělých.

Nejsou to jen pacienti, koho nemoci srdce a cév trápí. Nárůst kardiovaskulárních chorob je velkým břemenem i pro zdravotní systémy. Podle European Heart Network stály v roce 2009 ekonomiku Evropské unie 196 miliard Eur. V USA se náklady spojené s léčbou těchto kardiovaskulárních chorob pohybují okolo 273 miliard ročně, ovšem podle předpokladů American Heart Association by se do roku 2030 mohly ztrojnásobit na 818 miliard dolarů.

V České republice zůstávají podle Ministerstva zdravotnictví kardiovaskulární choroby dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí, podléhá jim 50 % populace. Nevyvážený poměr krevních tuků byl zjištěn u zhruba 80 % dospělých mužů a 70 % žen, jak uvádí Zpráva o zdraví obyvatel České republiky za rok 2014.(.Dle TZ).

 

 

 

www.sanofi.com

 

www.zentiva.cz
Autor: MUDr. Olga Wildová