Medicína

Moderní lék místo totální náhrady kloubu (studie)


Kategorie: Aktuality 
27.srpen 2015

 Pacientům s defektem kolenní nebo kotníkové chrupavky je již několik let v České republice k dispozici léčba pomocí transplantace autologních chondrocytů, vykultivovaných v laboratorních podmínkách. Průběžné výsledky probíhající III. fáze klinické studie prokazují, že léčivý přípravek NTC chondrograft® zaručuje novotvorbu hyalinní chrupavky v postižené části nosného kloubu. 

Samotný zákrok je rozdělen do dvou částí. Nejprve je pacientovi v celkové narkóze odebráno ze zdravého místa pod poškozenou chrupavkou několik buněk. Vzorek o velikosti tři až pět milimetrů pak putuje do laboratoří Národního centra tkání a buněk v Brně, kde jsou z tkáně získány chrupavkové buňky, jež jsou dále množeny až do požadovaného počtu. Poté (proces množení trvá několik týdnů) jsou buňky smíchány s takzvaným tkáňovým lepidlem, čímž vznikne nová chrupavka, která vyspraví poškozené místo v kloubu.

 Podle ředitelky Národního centra tkání a buněk Evy Matějkové je metoda rychlejší a levnější než kolenní kloubní náhrada, kterých čeští chirurgové ročně voperují kolem deseti tisíc. Odpadají totiž náklady na dlouhou rehabilitaci. Pacient musí splnit přísná indikační kritéria, která se týkají velikosti defektu nebo stáří. Data z klinických studií jednoznačně ukazují, že se pacienti s využitím NTC chondrograftu vyhnou totální náhradě kloubu.

Nový moderní léčivý přípravek pro léčbu poškozené chrupavky NTC chondrograft® byl již v lednu tohoto roku Evropskou lékovou agenturou (EMA) zařazen mezi léčivé přípravky pro moderní terapie v kategorii tkáňové inženýrství (Tissue Engineered Products). V České republice se tak stal prvním a dosud jediným přípravkem zařazeným do této kategorie. V rozhodnutí se uvádí, že je možné jej použít s cílem regenerace, opravy a náhrady chrupavky. EMA bere zároveň na vědomí, že je tento přípravek v současné době používán v ČR. Evropská léková agentura je agenturou Evropské unie pro schvalování léčiv v Evropské unii a jejím úkolem je usnadnit a zlevnit schvalování léků napříč zeměmi EU.

Kontrolou kvality je pověřena česká společnost provozující moderní diagnostické laboratoře SPADIA LAB, která držitelem Certifikátu správné výrobní praxe Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

PrimeCell Therapeutics a.s. je česká hi-tech biotechnologická společnost zaměřená na oblast regenerativní medicíny. Společnost byla založena v roce 2007. Dceřiné společnosti PrimeCell Therapeutics a.s. jsou Národní centrum tkání a buněk a.s. a 4MEDi – Centrum buněčné terapie a diagnostiky a.s.

SPADIA LAB, a. s. je zdravotnické zařízení s českým kapitálem. Hlavní činností společnosti je provozování moderní diagnostické laboratoře, která patří k největším poskytovatelům laboratorní medicíny na Moravě

Národní centrum tkání a buněk a.s. je vysoce inovativní společnost zaměřená na vývoj a výrobu léčivých přípravků moderní terapie a zpracování tkání a buněk. Jeho posláním je pomoci lékařům vrátit nemocné do aktivního plnohodnotného života. Laboratoře Národního centra tkání a buněk, které jsou společným podnikem Primecell Therapeutics a České republiky (Ministerstva zdravotnictví ČR), byly dokončeny ve druhé polovině roku 2011.

Součástí Národního centra tkání a buněk a.s. je také banka pupečníkové krve v České republice.

Centrum je rozděleno do čtyř oddělení – moderní terapie, tkáňové terapie, buněčné terapie (oddělení pro pupečníkovou krev) a materiálového inženýrství. (Advanced Therapy). Dle TZ –

 

info@primecell.cz

www.primecell.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová