Medicína

Evropa schválila použití celotělové magnetické rezonance


Kategorie: Aktuality 
23.červenec 2015

Společnost Medtronic oznámila, že její neurostimulátory pro hlubokou mozkovou stimulaci (DBS) získaly povolení evropských regulačních orgánů k podmíněnému použití pro vyšetření celého těla magnetickou rezonancí*. Povolení se vztahuje na všechny pacienty, kterým má být nový přístroj implantován, i na přibližně 13 000 pacientů v Evropě, kteří již terapii DBS společnosti Medtronic mají. Doposud bylo s neurostimulátory možné podstoupit pouze vyšetření hlavy a jen za určitých podmínek. 

Vyšetření MR se stalo standardní metodou zdravotnické péče. Zachycením detailních snímků nádorů, vnitřních orgánů, cév, svalů, kloubů a jiných částí těla pomocí silného magnetického pole a radiofrekvenčních impulzů lékařům umožňuje odhalit široké spektrum zdravotních problémů a vytvořit si představu o vnitřních tělesných strukturách. Každoročně prodělá vyšetření MR přibližně 60 milionů pacientů.[1]Zatímco dříve bylo nutné pacientům s implantovanou terapií DBS systém před MR vypnout, nyní mohou (při vhodném naprogramování systému) v terapii pokračovat i během vyšetření.

„Magnetická rezonance se obvykle používá k zobrazování různých částí těla za účelem diagnostiky nebo sledování vývoje onemocnění. U pacientů léčených hlubokou mozkovou stimulací bylo použití této metody dosud velmi omezené. Nyní mohou i oni využívat výhody magnetické rezonance,“ říká prof. MUDr. Robert Jech, Ph.D. z Neurologické kliniky VFN v Praze.

Aby mohli zařízení DBS používat pacienti i při MR, vyvinula společnost Medtronic potřebné testovací a měřicí systémy s využitím moderních elektromagnetických modelovacích nástrojů. Stávající systémy řady Activa® DBS byly testovány na milionech simulovaných vyšetření, která zahrnovala přes 38 000 specifických podmínek, aby se potvrdila bezpečnost pro pacienty.

„Většina pacientů, u nichž zvažujeme implantaci DBS, má další zdravotní komplikace, které si mohou vyžadovat vyšetření magnetickou rezonancí,“ vysvětluje prof. Jech a dodává: „Nyní může být pacient léčen pomocí DBS a zároveň má v případě potřeby stále možnost podstoupit vyšetření v rámci diagnostiky dalších onemocnění.“

Terapie DBS je chirurgicky implantovaný zdravotnický přístroj podobný kardiostimulátoru, který dodává jemné elektrické impulzy do přesně vymezených oblastí mozku. Lékař může stimulaci programovat, neinvazivně upravovat a maximalizovat tak léčbu projevů a eliminovat vedlejší účinky. Léčbu pomocí DBS společnosti Medtronic využívá více než 125 000 pacientů na celém světě.

Terapie je v současné době schválena na mnoha místech světa včetně Evropy a Spojených států k léčbě omezujících příznaků esenciálního třesu, pokročilé Parkinsonovy choroby a chronické, na léky nereagující primární dystonie. Na léčbu dystonie získala výjimku pro zařízení určená pro použití u lidí (Humanitarian Device Exemption, HDE). V Evropě, Kanadě a Austrálii je DBS schválena pro léčbu refrakterní epilepsie. V Evropské unii, Austrálii a Spojených státech, kde jí opět byla udělena výjimka HDE, je schválena také pro léčbu těžké, na dosavadní léčbu nereagující obsedantně‑kompulzivní poruchy.

 

Reference:

  1. Sutton R., Kanal E., Wilkoff BL., Bello D., et al. Safety of magnetic resonance imaging of patients with a new Medtronic EnRhythm MRI SureScan pacing system: clinical study design. Trials 2008, 9:68.

 

 www.medtronic.com/mri

       www.bisonrose.cz

 Dle TZ



 

Autor: MUDr. Olga Wildová