Výživa

Soutěž o nejlepší bezlepkový recept


Kategorie: Diety Aktuality 
17.červenec 2015

Projekt „BEZLEPKOVÍ“ společnosti AeskuLab vyhlašuje soutěž o nejlepší originální recept na bezlepkový pokrm. Soutěž trvá od 13. do 31. července 2015. Všechny zaslané recepty posoudí odborná komise v čele s expertem na výživu Petrem Havlíčkem a lektorkou fitness Hankou Kynychovou. Na autory nejlépe hodnocených receptů čekají zajímavé ceny. Cílem soutěže je upozornit na rostoucí počet diagnóz celiakie v České republice.

Stále více lidí musí vlivem diagnózy celiakie vyřadit ze svého jídelníčku všechny potraviny obsahující lepek. I bezlepkové vaření však může být chutné, zábavné a inspirativní. Pokud máte v rodině či mezi přáteli oblíbený recept, který jste sami vymysleli, nebojte se pochlubit a zašlete ho do naší soutěže!

Zaslané recepty včetně fotografie pokrmu budou hodnoceny z hlediska originality, zdravotní prospěšnosti, výživové hodnoty i food stylingu. Hodnotící komisi předsedá odborník na výživu Petr Havlíček a lektorka fitness Hanka Kynychová, která je sama maminkou dítěte s celiakií.

Pravidla soutěže

  • Soutěž probíhá od 13. do 31. 7. 2015
  • Do soutěže se zapojíte tak, že v uvedeném termínu zašlete svůj originání recept na jakýkoliv bezlepkový pokrm včetně fotografie na e-mail: soutez@prkonektor.cz
  • Soutěžící v e-mailu uvede:

*  Jméno, příjmení, město (pokud soutěžící chce zveřejnit)

*  název soutěžního pokrmu

*  recepturu pokrmu včetně gramáže, popisu přípravy a počtu osob, pro které je pokrm určen

*  fotografii pokrmu v dostatečné kvalitě

*  kontaktní e-mail nebo telefon v případě výhry

*  dobrovolné: vlastní komentář k receptu (např. odkud recept pochází, vazba na rodinnou tradici apod.)

  • Každý soutěžící může do soutěže přihlásit pouze jeden recept
  • Z došlých receptů vybere odborná komise tři vítězné recepty a deset receptů, které postoupí do hlasování na Facebook stránce projektu BEZLEPKOVÍ
  • O vítězi hlasování na Facebooku rozhodně počet tzv. like u příslušné fotografie
  • Vyhlášení výsledků soutěže proběhne 17. 8. 2015
  • Autoři vítězných receptů budou odměněni: 1. cena - domácí pekárna s programem „bezlepkové pečení“, 2. cena - poukázka na kurz vaření, 3. cena - bezlepková kuchařka, cena pro vítěze hlasování – dárkový koš s bezlepkovými potravinami v hodnotě 2 tis. Kč. Každý ze 4 oceněných navíc obdrží poukaz na vyšetření do laboratoře AeskuLab vztahující se k celiakii dle vlastního výběru (tkánová transglutamináza, endomysium, gliadin, celkové IgA).

 Celiakie představuje celoživotní onemocnění, které se projevuje nesnášenlivostí lepku. Typickým příznakem je zánětlivé postižení sliznice tenkého střeva. V současné době nelze přecitlivělost na lepek léčit jinak, než přísným dodržováním bezlepkové diety. Podle statistik nemocí v Česku trpí přibližně 50 tisíc obyvatel. Projekt „BEZLEPKOVÍ“ zahájila společnost AeskuLab v roce 2013 s cílem seznámit širokou veřejnost s problematikou lepkové intolerance a upozornit na stále stoupající počet diagnóz celiakie.

www.aeskulab.cz/bezlepkovi

www.prkonektor.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová