Žloutenka

Žloutenky typu A je letos o 50 % více než loni.


Kategorie: Žloutenka Aktuality 
20.červenec 2015

V Česku v posledních pěti letech přibývá případů žloutenky typu A. Letos se nepříznivý trend stupňuje, jak upozornil také hlavní hygienik v TV počátkem července 2015. Zatímco loni do poloviny roku lékaři evidovali 233 nemocných, letos jich je už 346. Prázdninové měsíce jsou navíc tradičně obdobím, kdy se nakazí nejvíce lidí. Odborníci radí, aby rodiče nechali děti proti žloutence naočkovat například před odjezdem na tábor a sami udělali totéž před cestami do exotických zemí. Ani teď ještě nemusí být pozdě – vakcína chrání už dva týdny po aplikaci první dávky. VZP na očkování přispívá. Letos už příspěvek využilo 5 366 klientů.

O prázdninách sílí riziko nakažení žloutenkou A hned z několika důvodů. Lidé se více věnují aktivitám v přírodě, kdy musí vystačit s omezenými hygienickými podmínkami. Často také cestují do zemí, ve kterých není hygieně věnována taková pozornost – nemusí jít hned o exotické lokality, vyšší riziko nákazy je podle odborníků i leckde v jižní a jihovýchodní Evropě. Děti tráví více času bez dohledu rodičů a mytí rukou před jídlem a podobné návyky jdou u nich většinou stranou.

Počet nakažených lidí roste v tuzemsku podle lékařských statistik plynule už od roku 2011. Vývoj ukazuje následující tabulka.

 

Rok 2011

Rok 2012

Rok 2013

Rok 2014

Počet nemocných

265

284

384

673

Z údajů vyplývá, že druhá polovina roku s sebou tradičně přináší i více nakažených.
Letos je zájem o očkování proti hepatitidě A i B a o vyplacení příspěvku od VZP, srovnatelný. Častěji ho čerpají rodiče pro své děti než dospělí sami pro sebe. Nejčastěji o něj žádají klienti v Praze, středních Čechách a v Královéhradeckém kraji.

 

TZ:  Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová