Demence

V ČR je největší síť pro nemocné s Alzheimerovou chorobou


Kategorie: Aktuality Demence 
03.červenec 2015

Alzheimerova nemoc je závažné, neurodegenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k zániku mozkových buněk a následnému ubývání mozkové hmoty. Lidé chřadnou a jakoby pomalu mizeli před očima. Poslední stádium této nemoci je nejhorší.  Projevuje se poruchami chůze – často s nepříjemnými pády, dále neurologickými poruchami i poruchami chování. Bývají často také zmatení, nepoznávají členy vlastní rodiny, odmítají potravu, neudrží moč a stolici a neporadí si s osobní hygienou. Nemocní také ztratí schopnost řeči. Jsou zcela odkázáni na cizí pomoc. Alzheimerova choroba sama o sobě je zatím nevyléčitelná, její průběh se však dá ovlivnit způsobem života, který se vede již před vypuknutím onemocnění. Je známo, že u lidí s aktivním životním stylem a bohatým duševním životem je průběh onemocnění pomalejší.

Síť Alzheimercentrum byla založena již v roce 1996, kdy Jaroslava Jůzová, ředitelka sítě založila první specializované zařízení pro pacienty s demencí v České republice. Do té doby měli nemocní a jejich rodiny, v případě že domácí péče již nebyla možná, možnost umístění pacienta pouze do nespecializovaných zařízení, a to do klasických nemocnic, léčeben pro dlouhodobě nemocné nebo běžných domovů pro seniory. Tyto objekty se však pro nemocné demencí, kteří patří mezi vůbec nejnáročnější pacienty na péči, vůbec nehodí. Jejich personál vzhledem k různorodosti pacientů, o které pečuje, nemá ani čas, ani potřebné znalosti, kterélidé trpící Alzheimerovou chorobou vyžadují.

V centrech je poskytována komplexní péče založená na moderních terapeutických postupech včetně ubytování i stravování. Poskytované služby zahrnují klasické hotelové služby, specializovanou zdravotní péči, pečovatelskou službu, stacionáře, ordinaci lékaře, akreditované vzdělávání, sociální poradenství, poradnu demence pro rodiny, které pečují o své blízké doma i pro ty, kteří mají obavy, že trpí demencí.

Základem je ošetřovatelská péče, která kromě celého komplexu úkonů ošetřovatelství vychází z principu dlouhodobých paměťových drah a funguje, mimo jiné i na konceptu bazální stimulace. Staví na základech toho, co v paměti zůstalo – nedílnou součásti této koncepce je i stravování.

Je zde více než 15letý náskok před ostatními poskytovateli. Pokud jde o kvalitu služeb v těchto zařízeních, je na úrovni západní Evropy a často nesrovnatelná s tím, co nabízí mnozí jiní poskytovatelé.

Síť Alzheimercentrum se otevřením svého devátého zařízení výrazně přiblížila hranici 1 000 lůžek.  Nyní jich má 980 a je tak největším poskytovatelem služeb pro nemocné Alzheimerovou chorobu a jinými formami demence na území bývalého Československa.  Zlínské Alzheimercentrum, je po jihlavském, otevřeném v listopadu 2014, již druhým zařízením pro nemocné demencí na Moravě. Do budoucna se plánuje otevření podobných zařízení se specializovanou péčí i v dalších krajích tak, aby byla tato péče přístupná pro obyvatele ve všech regionech ČR. Alzheimerovou chorobou u nás trpí již 130 - 150 tisíc lidí. Situace je natolik vážná, že ani toto nebude stačit k naplnění terapeutické potřeby dané rychle rostoucím počtem pacientů.

Síť v rámci mezinárodní spolupráce každoročně přijímá stážisty s programu Lehigh University v Pensylvánii, kteří nabyté zkušenosti v alzheimercentrech  označují jako významný přínos pro jejich následný profesní rozvoj. Veškeré služby v  centrech jsou poskytovány tak, aby se klienti cítili jako doma a zároveň o ně bylo opravdu odborně postaráno, s důrazem na zdravotní péči. Všichni zaměstnanci těchto center mají potřebné vzdělání a pravidelně procházejí řadou školení a kurzů, mnozí jsou lektoři nebo vyučující.

V současnosti skupina Alzheimercentrum provozuje 9 zařízení – dvě ve Středočeském kraji (Filipov a Zlosyň), dvě v Jihočeském kraji (Písek a Loucký Mlýn), jedno v Praze – Průhonicích, Jihlavě, Českých Budějovicích, Zlíně a jedno na Slovensku v Piešťanech. Dle TZ

www.amic.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová