Knižní recenze a anotace

Jiří Tomášek a kol.: Onkologie minimum pro praxi


Kategorie: Knižní recenze a anotace Aktuality 
23.červen 2015

Axonite, 2015, vydání první, str. 445

Kniha je logicky členěna – od morfologické klasifikace nádorů, zásad odběru materiálu k vyšetření, prediktivního vyšetření solidních nádorů i klinického využití solubilních nádorových markerů.

Pozornost je věnována dědičným nádorovým onemocněním, ačkoliv asi jen 5 – 10 % nádorových onemocnění vzniká na základě vrozené dědičné dispozice. Časná diagnóza bezpříznakového onemocnění umožňuje léčit lokalizované onemocnění, dokonce zabránit vzniku zhoubného bujení. Přehled screeningových vyšetření zároveň s upozorněním na přetrvávající nedostatky (stále chybí centrálně podporovaná politika primární prevence apod.) účelně kapitolu doplňuje.

Léčebný záměr radioterapie, kterou podstupuje více než polovina onkologicky nemocných, její kombinace s dalšími modalitami, techniky, biologický účinek, ale i nežádoucí účinky jsou v publikaci přehledně podány, právě tak, jako protinádorová farmakoterapie, včetně zásad léčby nežádoucích účinků.

Nutriční podpora jako součást léčebné metody u onkologicky nemocných je v současnosti  sice dostupnější, ale stále není dostatečná. Malnutrice v onkologii je stále podhodnocována, Je ekonomicky náročná, zhoršuje nejen kvalitu života nemocného, ale i jeho prognózu. Současný stav vyžaduje zvyšování povědomí o rizicích malnutrice nejen u široké veřejnosti, ale také u odborníků. Velká pozornost je věnována nádorové bolesti i principům paliativní léčby a péče. Jsou zdůrazněny hlavní zásady při sdělování diagnózy (empatie, dialog, psychologická podpora).

Alternativní medicína v onkologii je cennou částí publikace. Je nejen informativní ve svém členění, přehledu „účinných přípravků“, ale i uvedením vztahu léčitele (někdy i šarlatána) a odborného lékaře k pacientovi, včetně vysvětlení úspěchu či neúspěchu poskytované léčby.

Tuto obecnější část publikace uzavírá kapitola Jak a kde hledat důvěryhodné informace.

Následující kapitoly se věnují jednotlivým orgánům a oblastem postiženým nádorovým bujením a jejich specificitám (nádory CNS, hlavy a krku, nádory plic, pleury, trávicí trubice, jater, pankreatu, neuroendokrinním nádorům, karcinomu štítné žlázy, nádorům ledvin, močového měchýře, prostaty, varlat, gynekologickým nádorům, nádorům kůže, nádorům neznámého primárního ložiska i hematologickým malignitám). Zachycují epidemiologii, klinické příznaky, algoritmy vyšetření, základní principy léčby i prognózu.

Každá kapitola má seznam odborné literatury, text je vybaven instruktivními tabulkami a názornou fotodokumentací. Rejstřík vybraných termínů a zkratek tvoří závěr knihy.

Předkládané publikaci by se snad dal vytknout poněkud malý typ písma, přesto je až neuvěřitelné, jak se podařilo mimořádně komplexní obor zachytit do jediné knihy, která v této podobě určitě splní svůj účel. Náplní, zpracováním, přehledností a komplexností je určena především praktickým lékařům. Uvedené poznatky budou ale určitě cenné i pro onkology.

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová