Jak přestat kouřit

Čechům vadí kouření v restauracích


Kategorie: Aktuality Závislosti Jak přestat kouřit 
02.červen 2015

Aktuální výzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) a výzkumné agentury Ipsos ukázal, že 62 % Čechů vadí kouření v restauracích, hospodách, kavárnách a barech. Výzkum navazuje na závěry výzkumu z roku 2012, kdy kouření v restauračních zařízeních vadilo 52 % populace. Od roku 2012 se také razantně zvýšilo procento těch, kteří by rozhodně uvítali zákaz kouření v restauracích na aktuálních 40 % populace. Celkově si zákaz kouření v restauracích přeje 78 % Čechů.

 

V České republice se už několik let diskutuje nad zákonem, který by výrazně reguloval kouření v restauračních zařízeních, tak jako je tomu ve všech evropských státech.  Roku 2012 skupina studentů FSV UK společně s výzkumnou agenturou Ipsos provedla největší výzkum postojů Čechů ke kouření, aby tak výrazně přispěla k společenské debatě o této problematice.

Výsledky letošního výzkumu ukazují jasný nárůst lidí, kteří by rozhodně uvítali zákaz kouření v restauracích. 40 % Čechů je rozhodně pro zavedení zákazu kouření v restauracích. V roce 2012 takto jasně rozhodnutých bylo 28 % populace. Procento odpůrců zákazu se přitom nezměnilo. Celkově si zákaz kouření v restauracích přeje stále 78 % Čechů, stejně jako v roce 2012. Zajímavá je také podpora zákazu kouření v restauracích u samotných kuřáků: 39 % každodenních kuřáků by zákaz uvítalo stejně jako 67 % občasných a 79 % příležitostných kuřáků.

Zákazem kouření v restauracích lze také předejít tomu, aby mladí lidé s kouřením začali. „V roce 2013 jsme se speciálním výzkumem zaměřili na mladé lidi ve věku 18-22 let a zjistili jsme, že kdyby platil zákaz kouření v restauracích, tak by 30 % těch, kteří začali kouřit před 18. rokem věku, kouřit vůbec nezačalo.“

Shrnutí nejdůležitějších zjištění výzkumů FSV UK a agentury Ipsos z let 2012 – 2015

  • 78 % obyvatel České republiky si přeje zákaz kouření v restauracích.
  • Po zavedení zákazu kouření v restauracích lze očekávat 3-6% nárůst návštěv v restauracích.
  • 30 % těch, kteří začali kouřit před 18. rokem věku, by nezačalo kouřit, kdyby platil zákaz kouření v restauracích.

Po započtení výrazného nárůstu návštěv restaurací u nekuřáků v případě zavedení zákazu kouření 

a analýzou důležitosti motivátorů pro návštěvu restaurací pro kuřáky, kde kouření je zcela okrajové a doplňkové, platí, že po zavedení zákazu kouření lze očekávat 3-6% nárůst návštěv v restauracích.

Tato zjištění jsou v souladu s výzkumy ze zahraničí, které proběhly před i po zavedení zákazu kouření v jednotlivých zemích. Navíc byly zjištěny nezpochybnitelné pozitivní dopady na zdraví jak kuřáků, tak i nekuřáků, kteří přestali být v restauracích vystavováni pasivnímu kouření.

Dobrou zprávou pro majitele restaurací, kaváren a barů proto je, že mohou počítat s nárůstem obratů. Celému restauratérskému trhu zákaz kouření v tržbách přinese až 6 miliard Kč. Tyto propočty vycházejí z údajů Českého statistického úřadu.

 Česká republika je jednou z posledních zemí v Evropě, která nemá omezeno kouření v restauracích. Zákaz kouření v restauracích přitom dnes vedle Velké Británie, Francie nebo Německa, už je běžným

i v zemích, jako je Řecko nebo Turecko.

 

www.ipsos.cz.

www.fsv.cuni.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová