Knižní recenze a anotace

Jiří Slíva, Veronika Müller Závalová, Jitka Patočková: Moderní farmakoterapie pro první linii


Kategorie: Knižní recenze a anotace Aktuality 
27.duben 2015

Axonite, Edice Asclepius, 2015, vydání první, str. 216.

Autoři podávají přehled současné farmakoterapie především pro praktického lékaře, který je navíc velice často vystaven dotazům nejen na účinnost léků, ale i na působení nejrůznějších doplňků stravy a zdravotnických prostředků.

 

Publikace je členěna do jedenácti oddílů, které jsou účelně řazené. Minirepetitorium obecné farmakologie obsahuje farmakokinetiku, farmakodynamiku léčby, podrobně uvádí lékové interakce i definici nežádoucích účinků léčby. Jsou uvedeny obecné principy léčby u seniorů (tzv. Beersova kritéria, která zohledňují odlišnosti farmakokinetiky léčiv v této věkové skupině). V této části jsou rovněž uvedena rizika podávaných léčiv u těhotných a kojících žen.

Kardiovaskulární systém zahrnuje terapii hypertenze v celé šíři, (základní hypertenziva, blokátory kalciových kanálů, betablokátory, diuretika).  Každá skupina léčiv je přesně charakterizovaná, jsou uvedeny mechanismy účinků, farmakokinetika, indikace i kontraindikace. Při nutnosti volby kombinace antihypertenziv je nutno přihlédnout k dalším komorbitidám pacienta (hypertonie po cévní mozkové příhodě, fibrilace síní apod.) Pozornost je věnována látkám určeným k léčbě srdečního selhání, dále antiarytmikům, hypolipidemikům. Podrobně jsou rovněž uvedena léčiva ovlivňující  srážlivost krve (antikoagulancia a antiagregancia).  Indikace venofarmak k terapii žilní nedostatečnosti (ovlivnění žilní drenáže, protizánětlivý účinek) uzavírá tuto kapitolu.

V části věnované léčivům dýchacího systému je zaměřena pozornost na terapii rýmy, (mechanismus působení dekongestiv, sympatomimetik, kortikosteroidů, éterických olejů, lokálních antialergik i mupirocinu -proti Stafylokoku aureu, včetně MRSA – vázán na lékařský předpis!), jejich indikaci i kontraindikaci, včetně stručného komentáře. Přípravky pro terapii akutních i chronických zánětů dýchacích cest, využívané též u gingivitid, stavů po operaci tonzil, obsahující často lokální anestetikum, dále léčiva ovlivňující kašel (expektorancia, antitusika), látky k léčbě obstrukce dýchacích cest jsou přehledně podané v samostatném oddíle. Léčiva gastrointestinálního sytému jsou zaměřena na terapii funkčních poruch, dále na antiemetika,  na přípravky k terapii poruch acidity, dále na antidiaroika a střevní antiinfektiva a laxativa a antiobezitika. Pozornost je rovněž věnována terapii klostridiových průjmů, u nichž je v poslední době zaznamenaná vyšší incidence v korelaci s antibiotickou léčbou.

 Farmakoterapie bolesti (včetně migrény a chorob pohybového aparátu) je zpracována názorně, s podrobnými rozbory a komentáři k jednotlivým skupinám léčiv, mechanismem působení, indikacemi i kontraindikacemi. Vybrané kapitoly z endokrinologie se zaměřují především na přípravky pro léčbu diabetu mellitu a na substituční farmakoterapii poruch štítné žlázy. Látky uplatňující se v terapii močové inkontinence, erektilní dysfunkce, benigní hypertrofie prostaty, opět včetně mechanismu účinku, indikací a kontraindikací jsou uvedeny v samostatné kapitole.

Přehled základních anxiolytik a antidepresiv v oddíle věnujícímu se psychiatrii a neurologii je uveden především jako důležitá informace pro lékaře první linie. V této části uvádějí autoři informativně  rovněž farmakoterapii závislosti na nikotinu, alkoholu a opioidech.

Antibakteriální léčiva, uvážlivé postupy, povážlivě rostoucí rezistence bakteriálních kmenů, hlavně však charakteristika a mechanismus účinku jsou podrobně uvedeny samostatně. Vitaminy a minerály dostupné ve volném prodeji jsou obsahem desáté kapitoly.

Vzhledem k nedokonalé orientaci některých praktických lékařů i lékařů mnohých dalších odborností, je poslední kapitola – cílená léčba - nesmírně  důležitá. Ačkoliv látky této lékové skupiny prozatím nepatří do léčebného seznamu praktických lékařů, informace o nich je více než poučná.

Každá část je doplněna instruktivními přehledy a tabulkami. Seznam použitých zkratek, odborná literatura a rejstřík je samozřejmou součástí této publikace, která bude určitě v lékařském terénu vítaná pro rychlou orientaci v záplavě nových léků na trhu.

Autor: MUDr. Olga Wildová