Medicína

Osteoporóze lze předcházet v dětství


Kategorie: Aktuality 
21.duben 2015

Osteoporóza se ne nadarmo označuje za tichého zabijáka kostí. Zákeřná je především v tom, že si ji pacient ze začátku neuvědomuje, nijak se totiž neprojevuje ani nebolí. Pacient tak nemá potřebu ani navštívit lékaře. Až v pozdějším věku se začíná objevovat typický pokles tělesné výšky (někdy až o 10 až 15 cm). Další typické symptomy jsou bolesti zad či kloubů, které jsou ale ve vyšším věku tak obvyklé, že se nedají bezpečně přiřadit výhradně k tomuto onemocnění. Většinou osteoporózou jsou stiženy ženy. Podle průzkumů jí trpí každá třetí žena ve věku nad 50 let obvykle po menopauze (klimakteriu), tj. v době, kdy poklesne produkce ženských pohlavních hormonů chránících kostru.

 Řada odborníků ovšem v současnosti tvrdí, že osteoporóza je choroba dětství, která se projeví ve stáří. Důvodem je to, že lidská kost se právě od dětství vyvíjí tak, aby byla pevná a odolná. Svého maxima dosáhne ve věku kolem 25 let. Do této doby si všechny základní kostní „stavební materiály“, jako je vápník, vitamín D a minerály ukládáme s tím, že je budeme ve stáří potřebovat. Kdo si v dětství do této pomyslné „banky“ uloží málo těchto nezbytných složek pro zdraví růst kostí, velmi brzy dosáhne na její dno. Pokud navíc neměl člověk v dětství dostatek zdravého pohybu, prořídlá kost má v pozdějším věku vyšší tendence ke zlomeninám.

Obecně lze říci, že osteoporóza postihuje všechny kosti v těle. Nejčastěji a nejdříve se však tato nemoc projeví zlomeninou předloktí. Tato osteoporotická zlomenina se vyskytuje u žen po přechodu, např. po prostém zakopnutí a po následném pádu na zem, kdy pacientka v obranném reflexu před sebe vymrští ruku, aby nedopadla na obličej. Tato zlomenina může být už projevem osteoporózy.

Další typickou zlomeninou je zlomenina páteřních obratlů. Struktura těchto obratlů je řídká a při sebemenším nárazu dochází k jejich promáčknutí. Zatímco zlomená kost opět sroste a funguje většinou bez problémů, tak obratel už bohužel nebude nikdy pracovat tak jako dříve. Zlomenina páteřních obratlů se pak projevuje bolestí zad či shrbením postavy. Třetí typickou a velmi obávanou zlomeninou je zlomenina krčku stehenní kosti. Jedná se o závažnou a komplikovanou frakturu, která je bohužel spjata i s vysokou úmrtností.

Osteoporóza je chorobou geneticky podloženou, dědičnou. Tato dědičnost je velmi složitá a nedá se zcela přesně určit, zda pacient bude nebo nebude mít osteoporózu. Avšak přibližně 2/3 příčin vzniku osteoporózy jsou genetického původu. Významnou roli hraje ale i řada dalších faktorů, jako je dostatek pohybu a zdravá životospráva bohatá na vápník, vitamín D a kostní minerály.

Je potřeba si uvědomit, že osteoporóza je sice závažná choroba, ale dá se úspěšně léčit. Pohyb je základem dobrého kostního metabolismu. Pokud nic jiného, tak alespoň 20-30 minut rychlé chůze denně. Důležitá je spolupráce s lékařem. Vždy je nutno upravit styl života, což se týká nejen výše zmíněného pohybu, ale dostatku příjmu vápníku a vitaminu D. Vápník je především v mléce a mléčných výrobcích, ale i v máku, sójových přípravcích a dalších potravinách. Obvykle to ale nestačí a je potřeba (po poradě s lékařem) brát další vápník v lécích. Vitamin D je především v rybách, ale i ten je potřeba obvykle doplňovat.

Podle prof. MUDr. Vladimíra Paličky, předsedy Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu

 

www.amic.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová