Medicína

Prevence plicních onemocnění v březnu ve VFN Praha


Kategorie: Aktuality 
24.březen 2015

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) zahájila projekt Rok prevence 2015 již v lednu, kdy měla veřejnost příležitost podstoupit vyšetření očí, a odhalit tak možné příznaky rozvoje zeleného zákalu nebo diabetu. V únoru si mohli návštěvníci stanu vyzkoušet pod odborným dohledem správné techniky některých každodenních činností, aby nezatěžovali páteř a celé tělo nesprávným způsobem. Včasné odhalení nemoci hraje v léčbě pacienta klíčovou roli. „V následujících měsících se Rok prevence zaměří například na prevenci melanomu, civilizačních chorob nebo kardiovaskulárních nemocí,“ upozorňuje Mgr. Dana Jurásková, MBA., ředitelka VFN Praha.

V březnu – ve třetím měsíci preventivního programu se zaměřila Všeobecná fakultní nemocnice v Praze na prevenci plicních onemocnění. V úterý 24. března – na připomenutí Světového dne boje proti TBC bude ve stanu na Karlově náměstí před Fakultní poliklinikou probíhat orientační měření spirometrie, měření vydechovaného FENO, které odráží přítomnost zánětu v dýchacích cestách a provádí se při podezření na astma, dále měření CO ve vydechovaném vzduchu. To se používá ke zjištění míry znečištění organismu oxidem uhelnatým, a to především u kuřáků, k ověření míry expozice tabákovému kouři. Přístroj také ukazuje procento červených krvinek, na něž je CO navázán, a které tudíž nemohou přenášet kyslík. „Mnoho plicních ale i dalších nemocí se rozvine právě v důsledku kouření. Proto budou mít návštěvníci možnost také konzultovat způsob odvykání kouření,“ zmiňuje primář Votruba.

Onemocnění plic jsou velmi běžná ve všech skupinách obyvatel na celém světě, trpí jimi až 30 % populace. Mají na svědomí vysokou invaliditu i úmrtnost. Jejich výskyt navíc nadále stoupá, zřejmě v důsledku nárůstu rizikových faktorů jako je industrializace, užívání tabáku a HIV. „V celosvětovém měřítku se mluví až o miliardě postižených a 10 milionech úmrtí na onemocnění plic ročně,“ uvádí MUDr. Jiří Votruba, primář I. kliniky tuberkulózy a respiračních onemocnění Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK, a dodává: „Například na chronickou obstrukční plicní nemoc zemře jen v České republice ročně 2 500 lidí. Na karcinom plic jsme v roce 2011 zaznamenali 6 515 úmrtí.“

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze připravila v rámci projektu Rok prevence 2015 pro veřejnost akci na Karlově náměstí. V úterý 24. března od 9 do 17 hodin mohou zájemci navštívit edukativní stan před Fakultní poliklinikou a zkonzultovat svůj zdravotní stav s lékaři. Tentokrát se Rok prevence zaměřil na nemoci plic a odvykání kouření.

Více o projektu na www.rokprevence.cz.  

Dle TZ www.vfn.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová