Medicína
Jaké jsou trendy ve stravování pro rok 2015?
Kategorie: Aktuality
26.únor 2015
Anketní odpovědi jednotlivých garantů programu Vím, co jím a piju se kupodivu dosti liší. Pro zajímavost ve stručnosti uveřejňujeme odpovědi jednotlivých odborníků.
Ing. Petr Havlíček, výživový specialista a garant Vím, co jím a piju
V poslední době mám pocit, že začíná narůstat podíl veganů či vegetariánů, vyznavačů paleostravy a lidí, kteří preferují tzv. rawfood. Nemyslím si, že tyto trendy jsou úplně šťastnou volbou, nicméně jejich popularita je značná a jejich propagátoři jsou mnohdy až fanatickými podporovateli tohoto typu stravování.
Stravování Čechů se v mém vnímání v posledních letech změnilo spíše k horšímu. Mám na mysli především, ústup od přípravy domácích jídel a nástup fastfoodu a polotovaru a průmyslově vysoce zpracovaných pokrmů. Zároveň mám pocit, že v našich jídelníčcích neustále klesá podíl čerstvých potravin, a to hlavně u dětí, a narůstá podíl pochutin, které se u mnoha lidí stávají běžnou součástí jídelníčku.
Mgr. Zuzana Douchová, nutriční poradkyně a garant Vím, co jím a piju
Mezi Čechy roste všeobecně zájem o zdravý životní styl. Zajímat se o to, co jíme, je dnes in. Dříve byli lidé zabývající se zdravou výživou považováni spíše za podivíny, dnes se více zajímají o složení potravin, čtou etikety, chtějí vědět, co nakupují. Oblíbené jsou i farmářské trhy, jejichž popularita souvisí s větší poptávkou po čerstvých a kvalitních surovinách. Módní je také domácí vaření z čerstvých surovin, roste obliba receptů, foodblogů, sdílení fotek jídla na webech a facebooku.
Knihy popisující trendy životního stylu se stávají bestsellery - například dnes populární paleo, raw strava či džusové očisty byly dříve vnímány zcela okrajově.
Na druhou stranu je stále mnoho Čechů, pro které zůstává hlavním kritériem při nákupu potravin cena a kvantita. Těch, pro které je důležitá jeho kvalita, ale neustále přibývá.
MUDr. Václava Kunová, odbornice na výživu a garant Vím, co jím a piju
Češi za posledních 20 let změnili jídelníček velmi podstatně. Je to dáno větší dostupností jak potravin, tak informací o zdravém stravování, a uvědomění si souvislostí mezi správným stravováním a zdravotním stavem.
Za tuto dobu klesla spotřeba živočišných tuků (másla, sádla), zvýšila se spotřeba rostlinných tuků. Klesla spotřeba masa, celkově tedy klesl příjem nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Zvýšila se spotřeba zeleniny a ovoce.
Spotřeba ryb je stále na nízké úrovni, kolem 4,5 kg/os/rok. Jejich dostupnost je už vyšší, vyšší je ale také jejich cena. Snížila se spotřeba mléka a mléčných výrobků - trend se obrátil k lepšímu až v roce 2013.
Trendy pro rok 2015 vidím v trendech, které jsou aktuální v USA
popularita nízkotučných diet bude minimální, lidé si spíše budou všímat kvality tuků
bude trvat popularita paleodiety
obliba bezlepkových potravin (často bez důvodu) se nezmění
lidé si nadále více všímají původu surovin a preferují lokální produkty
stále budou populární potraviny jako avokádo a kokosové produkty
i přes popularitu nízkosacharidových diet budou v popředí zájmu spotřebitelů obiloviny, jakými je amatant, quinoa a další polozapomenuté druhy obilovin
předpovídá se, že v roce 2015 bude oproti loňskému roku mnohem více lidí chtít docílit hlavně zdravé váhy.
Dle TZ
www.vimcojim.cz
Autor: zpracováno redakčně