Medicína

Jaké jsou trendy ve stravování pro rok 2015?


Kategorie: Aktuality 
26.únor 2015
Anketní odpovědi jednotlivých garantů programu Vím, co jím a piju se kupodivu dosti liší. Pro zajímavost ve stručnosti uveřejňujeme odpovědi jednotlivých odborníků.
Ing. Petr Havlíček, výživový specialista a garant Vím, co jím a piju V poslední době mám pocit, že začíná narůstat podíl veganů či vegetariánů, vyznavačů paleostravy a lidí, kteří preferují tzv. rawfood. Nemyslím si, že tyto trendy jsou úplně šťastnou volbou, nicméně jejich popularita je značná a jejich propagátoři jsou mnohdy až fanatickými podporovateli tohoto typu stravování. Stravování Čechů se v mém vnímání v posledních letech změnilo spíše k horšímu. Mám na mysli především, ústup od přípravy domácích jídel a nástup fastfoodu a polotovaru a průmyslově vysoce zpracovaných pokrmů. Zároveň mám pocit, že v našich jídelníčcích neustále klesá podíl čerstvých potravin, a to hlavně u dětí, a narůstá podíl pochutin, které se u mnoha lidí stávají běžnou součástí jídelníčku. Mgr. Zuzana Douchová, nutriční poradkyně a garant Vím, co jím a piju Mezi Čechy roste všeobecně zájem o zdravý životní styl. Zajímat se o to, co jíme, je dnes in. Dříve byli lidé zabývající se zdravou výživou považováni spíše za podivíny, dnes se více zajímají o složení potravin, čtou etikety, chtějí vědět, co nakupují. Oblíbené jsou i farmářské trhy, jejichž popularita souvisí s větší poptávkou po čerstvých a kvalitních surovinách. Módní je také domácí vaření z čerstvých surovin, roste obliba receptů, foodblogů, sdílení fotek jídla na webech a facebooku. Knihy popisující trendy životního stylu se stávají bestsellery - například dnes populární paleo, raw strava či džusové očisty byly dříve vnímány zcela okrajově. Na druhou stranu je stále mnoho Čechů, pro které zůstává hlavním kritériem při nákupu potravin cena a kvantita. Těch, pro které je důležitá jeho kvalita, ale neustále přibývá. MUDr. Václava Kunová, odbornice na výživu a garant Vím, co jím a piju Češi za posledních 20 let změnili jídelníček velmi podstatně. Je to dáno větší dostupností jak potravin, tak informací o zdravém stravování, a uvědomění si souvislostí mezi správným stravováním a zdravotním stavem. Za tuto dobu klesla spotřeba živočišných tuků (másla, sádla), zvýšila se spotřeba rostlinných tuků. Klesla spotřeba masa, celkově tedy klesl příjem nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Zvýšila se spotřeba zeleniny a ovoce. Spotřeba ryb je stále na nízké úrovni, kolem 4,5 kg/os/rok. Jejich dostupnost je už vyšší, vyšší je ale také jejich cena. Snížila se spotřeba mléka a mléčných výrobků - trend se obrátil k lepšímu až v roce 2013. Trendy pro rok 2015 vidím v trendech, které jsou aktuální v USA  popularita nízkotučných diet bude minimální, lidé si spíše budou všímat kvality tuků  bude trvat popularita paleodiety  obliba bezlepkových potravin (často bez důvodu) se nezmění  lidé si nadále více všímají původu surovin a preferují lokální produkty  stále budou populární potraviny jako avokádo a kokosové produkty  i přes popularitu nízkosacharidových diet budou v popředí zájmu spotřebitelů obiloviny, jakými je amatant, quinoa a další polozapomenuté druhy obilovin  předpovídá se, že v roce 2015 bude oproti loňskému roku mnohem více lidí chtít docílit hlavně zdravé váhy. Dle TZ www.vimcojim.cz
Autor: zpracováno redakčně