Medicína

Dotaz pro VZP – lázně pro diabetiky


Kategorie: Lázně Cukrovka Aktuality 
22.leden 2015

Změnily se díky novému indikačnímu seznamu podmínky pro lázeňskou péči u diabetiků?

Odpovídá Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Ohledně lázeňských pobytů u diagnózy diabetes mellitus se s účinností nového indikačního seznamu, tedy od počátku roku 2015 prakticky nic nezměnilo. Stejně jako podle dosavadní vyhlášky MZ č. 267/2012 Sb., o stanovení Indikačního seznamu pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé, děti a dorost, již neprobíhají tzv. edukační lázeňské pobyty, při kterých se pacienti s nově diagnostikovaným diabetem učili stravovacím návykům a správné životosprávě.

I podle nového Indikačního seznamu pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči, který je přílohou zákona č. 48/1997 Sb., je však diabetes samozřejmě nadále indikací, u níž je možno poskytnout lázeňskou léčebně rehabilitační péči, je-li tato péče nezbytnou součástí léčebného procesu. Je třeba ale upozornit, že kontraindikací lázeňské léčby je prokazatelné nedodržování léčebného režimu.

Délku lázeňské léčby nový indikační seznam v případě diabetu nemění. Komplexní lázeňská léčebně rehabilitační péče (základní pobyt, na 21 dní) může být poskytnuta, resp. schválena pouze u stavů s komplikacemi (neuropatie, mikroangiopatie a makroangiopatie), ostatním pacientům může být jako základní pobyt hrazena jen péče příspěvková (též na 21 dní). Případný opakovaný pobyt (na 21 nebo 14 dní), vždy už jen formou příspěvkové péče, může být hrazen pouze pacientům se zmíněnými komplikacemi. Podmínkou pro úhradu opakovaného pobytu je (stejně jako podle předchozího indikačního seznamu) u obezity při BMI vyšším než 30 snížení hmotnosti od posledního léčebného pobytu o 5 % a při BMI vyšším než 35 o 10 %.

Pro dětské pacienty s diabetem je u základního i opakovaného pobytu poskytována komplexní péče a délka pobytu je 28 dní, s možností prodloužení (se souhlasem revizního lékaře). K opakovanému lázeňskému pobytu mohou být děti indikovány 1x během kalendářního roku.

Lázeňskou péči musí diabetikovi doporučit na základě zdravotního stavu jeho ošetřující lékař, a to lékař odbornosti diabetologie a endokrinologie nebo rehabilitační a fyzikální medicína. Na základě tohoto doporučení pak registrující praktický lékař (nebo ošetřující lékař při hospitalizaci) podá řádně vyplněný návrh na lázeňskou péči ke schválení na smluvně a místně jemu příslušné regionální pracoviště VZP pro správu agendy léčebně rehabilitační péče.

Revizní lékař VZP posoudí oprávněnost nároku na úhradu z prostředků veřejného zdravotního pojištění, zejména podle podmínek indikačního seznamu. V odůvodněných případech může místo navrhované komplexní lázeňské péče schválit úhradu příspěvkové formy lázeňské péče, u které je z veřejného zdravotního pojištění hrazena zdravotní péče a pacient si hradí ubytování a stravování. Pokud zdravotní stav pacienta prokazatelně vyžaduje poskytnutí lázeňské péče a jsou splněny všechny stanovené podmínky pro úhradu, je návrh revizním lékařem potvrzen pro požadovaný nebo příslušný typ péče.

 

www.vzp.cz

 

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová