Novinky ze zdravotnictví

Kritické stavy a intenzivní péče v porodnictví 2014


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví Aktuality 
23.prosinec 2014

Tato, již XV. multidisciplinární konference s dvouletými intervaly, umožňujícími zařadit do programu především novinky z mnoha pohledů klinického porodnictví měla i letos velký ohlas. Dokladem byl v prosinci 2014 zcela zaplněný velký sál Národního muzea v Praze.

Garantem programu byl odborný tým z celé republiky, soustředěný s vyzvanými přednáškami kolem Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN a koordinovaný doc. MUDr. Antonínem Pařízkem, CSc., z uvedeného pracoviště. Přednášky zahrnovaly významné novinky, instrukce pro tísňové situace v porodnictví, poučné složité kazuistiky i výstupy z projednaných stížnostních případů s diskusí o závěrech ze znaleckých posudků. Jsou následně zveřejňované na webových stránkách: www.porodnice.czwww.sos.porodnice.cz , www.AFE.porodnice.cz , www.Porod-doma.cz www.Europeristat.com .

Program obsáhl v celodenním jednání 22 přednášek v hlavních sekcích: Mateřská a perinatální mortalita, Předčasný porod, Interní choroby v těhotenství, Plod jako pacient, Peripartální krvácení ohrožující život, Embolické příhody v těhotenství a dvě úspěšné sekce s devíti komentovanými kazuistikami. Program doplnilo akční připomenutí případu RLP Zdravotnické záchranné služby města Brna s posádkou vedenou lékařem MUDr. Robertem Zodlem v porodnicko- novorozenecké velmi exponované situaci s následnou opakovaně soudně řešenou stížností. Jeho postupu se zastala porodnická veřejnost již na minulé konferenci a nyní svůj postoj ještě zdůraznila.

Přednášky obsahovaly novinky, které odborná veřejnost již přijala, dále mezery, které jsou organizačně medicínsky, právně i logisticky kritizovány s apelací na aktivnější přístupy odborníků v porodnictví včetně neonatologů, institucí, populace i jejích zastupitelů.

V sekci mateřské morbidity a mortality je nadále postrádán centrální registr; situace neumožňuje přesná a poučná srovnávání výsledků a trendů v mezinárodním, evropském a světovém rozsahu, včetně projednávání mateřských úmrtí.

Pro PŽOK – (peripartální život ohrožující krvácení) byl vydán a široce zveřejněn konsenzuální metodický pokyn pro jejich zvládnutí – hematologicko-konzervativní, intenzivní i intervenční, přijatý 20 odbornými lékařskými společnostmi.

Pozornost byla věnovaná tromboembolickým komplikacím, trombofilii, užívání antitrombotik, indikaci okamžité dostupnosti metod TEG a ROTEM v akutních a kritických případech, využití POCT bezprostředně na porodnickém pracovišti. Souhrnně se předvedly možnosti zvládnutí krvácení při děložní hypotonii – intrauterinní a jak je doplnit neodkladnými ordinacemi, cílenými na rozvoj DIC, na stav bezprostředně ohrožující život při embolii plodovou vodou.

Byl konstatován nárůst počtu předčasných porodů, který bude nepochybně nadále trvat, a to zejména u vícečetných porodů a po IVF, možnosti urychlené maturace plodu i zajištěného transportu in utero do center specializované péče.

Opět byla zdůrazněna rizika porodů doma a uvedeno rozhodnutí našeho i mezinárodního soudu se závěrem, že je nelze zakázat, ale že jsou nedoporučovány; odpovědnost za ně je záležitostí těhotných, které je vyžadují, i těch, které je realizují, a to i v legislativní úrovni. Podporu má další - kontinuální vzdělávání porodních asistentek, které organizuje i jejich nově vzniklá asociace.

Emotivně probíhající diskuse na dané téma cestou masmédií naprosto není vhodnou cestou k jejich řešení. 

Připojila se politika užívání antibiotik v době rezistentních patogenů, jejich častých kombinací, a to i s varováním, že není v dohledu žádná nová řada účinných antimikrobních přípravků; byla doplněna výzvou k pravidelné spolupráci porodníků, intenzivistů s klinicky zaměřenými mikrobiology.

Samostatná sekce se věnovala přidruženým chorobám těhotných – virovým infekcím, metabolickým poruchám, neurologickým chorobám… diabetičkám, těhotným s hypertenzí, s antiepileptickými medikacemi, po implantacích mechanických srdečních chlopní, s vrozenými poruchami metabolismu atd.  Obdobně se pojednaly různorodé patologie plodu,  zejména s různými formami intrauterinní růstové restrikce (IUGR), s infekcemi. Možnosti soudobé fetální medicíny mají jako významné téma počátkem února 2015 v Praze samostatné sympózium.

Dle zprávy doc. MUDr. Jarmily Drábkové, CSc.

Autor: MUDr. Olga Wildová