Medicína

Antibakteriální kapsa zabraňuje infekcím implantovaných přístrojů


Kategorie: Aktuality 
20.listopad 2014

Jako jedni z prvních v Evropě začali lékaři Kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Motol používat unikátní antibakteriální kapsu TYRX, která podstatně snižuje riziko vzniku život ohrožujících infekcí při implantaci defibrilátoru nebo kardiostimulátoru. Novinka je součástí dlouhodobé snahy nemocnice o poskytování komplexní péče o kardiologické pacienty s cílem minimalizovat jejich zdravotní komplikace a v co největší možné míře ochraňovat investice vložené do léčby a následné péče.

 

Hlavní výhodu přinese nová technologie pacientům, pro něž představují infekční komplikace významnou zátěž spojenou nejen s vyšší nemocností, ale často i úmrtností. „Infekcí spojenou s implantací přístrojů jsou nejvíce ohroženi pacienti s cukrovkou, ledvinným selháním, chronickou infekcí a pacienti se sníženou funkcí imunitního systému. Další rizikovou skupinou jsou nemocní s vyšším rizikem krvácení nebo užívající protisrážlivé léky. Infekce hrozí také pacientům při výměně přístroje po uplynutí jeho životnosti,“ vysvětluje vedoucí lékař oddělení Arytmologie MUDr. Václav Durdil z Kardiologické kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Kapsa TYRX je vyrobena ze syntetické látky, která je napuštěna dvěma antibiotiky (minocyclinem a rifampicinem) a do devíti týdnů se v těle pacienta „rozpustí“ a vstřebá. Na rozdíl od předchozích způsobů ochrany před infekcí se jedná o cílenou terapii, která působí pouze v místě nebezpečí vzniku infekce - podle dostupných studií snižuje výskyt následných infekčních komplikací až o 80 %. Představuje tak značnou finanční úsporu spojenou s léčbou a hospitalizací těchto pacientů.

 „Prevence hraje v komplexní péči o naše pacienty nezastupitelnou roli,“ uvádí prof. MUDr. Josef Veselka, CSc., přednosta Kardiologické kliniky 2. LF UK a FN Motol, a dodává: „Pokud existuje terapie, která je pro naše pacienty přínosná a sníží riziko zdravotních komplikací, hledáme cesty k jejímu využití v každodenní praxi, protože mimo jiné představuje účinnou ochranu investic vložených do terapie.“ 

V České republice se každoročně implantuje přibližně 14 000 všech typů přístrojů včetně výměn a jejich počet se stále zvyšuje. Jen v motolském kardiocentru jich je každý rok 350. Prvními pacienty, kterým byla v listopadu 2014 kapsa zavedena, jsou pacienti s častými přidruženými onemocněními. Dva z nich mají srdeční selhání, první pacient má k tomu i cukrovku a jejich rizikovost dále zvyšuje kombinovaná protisrážlivá léčba.

Dle TZ z listopadu 2014.

www.fnmotol.cz

www.bisonrose.cz
Autor: MUDr. Olga Wildová