Medicína

Nádory močového měchýře


Kategorie: Rakovina Aktuality 
18.listopad 2014

Nádory močového měchýře se řadí na 9. místo v žebříčku nejčastějších zhoubných nádorových onemocnění ve světě. Celosvětově ročně přibude asi 270 tisíc nových případů. V České republice s touto nemocí žije dle spolehlivých odhadů přes 21 tisíc lidí. Za posledních 30 let se výskyt této choroby téměř ztrojnásobil. Pozitivní je ovšem fakt, že žádným dramatickým způsobem nevzrostl počet pacientů, kteří na nádor močového měchýře zemřeli. Vysvětlit to můžeme zkvalitněním diagnostických metod a následné péče po stanovení diagnózy.

Podmínkou úspěšné léčby je včasná diagnostika nádoru. Základní metodou používanou k rozpoznání nádorů v měchýři je endoskopické vyšetření, takzvaná cystoskopie. Při tomto vyšetření se zavádí endoskop močovou trubicí do měchýře, který si následně mohou urologové prohlédnout a určit o jaký typ nádoru se u daného pacienta jedná. Mezi další možná vyšetření, patří zobrazovací metody, například sonografie (ultrazvukové vyšetření močového měchýře a ledvin) nebo CT.

Nádory močového měchýře jsou prakticky vždy rakovinného charakteru, vycházejí ze sliznice, která vystýlá vnitřek močového měchýře. Dle hloubky prorůstání do stěny měchýře rozlišujeme nádory na častější povrchové (neinvazivní) tvoří asi 70 - 80 % nádorů a infiltrující (invazivní). Ve většině případů jsou povrchové nádory močového měchýře vyléčitelným onemocněním. Invazivní nádory tvoří zbylých 20 – 30 % a jsou prognosticky horší. Oba typy se liší jak v prognóze, tak i ve způsobu léčby.

Základem léčby u povrchových nádorů je endoskopická operace, odborně označovaná jako TUR (transuretrální resekce). Tu urologové v některých případech doplní o tzv. „výplachy“ močového měchýře, při nichž je do močového měchýře cévkou podávána látka, jejímž úkolem je snížit riziko opakovaného výskytu nádoru.

U infiltrujících nádorů již samotná endoskopická operace nestačí. Standardní je radikální operace, odborně radikální cystektomie, kdy musí být odstraněn celý močový měchýř, v některých případech i s močovou trubicí a dalšími mužskými (prostata a semenné váčky) nebo ženskými (děloha, vejcovody, vaječníky) pohlavními orgány. Tento postup je v některých případech kombinován s podáním celkové chemoterapie.

Po odstranění močového měchýře musí urologové zajistit odtok moči.

Více na www.cus.cz.

Dle TZ www.amic.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová