Medicína

XXXIX. Český radiologický kongres


Kategorie: Aktuality 
13.říjen 2014

Ve dnech 8. - 10. října 2014 proběhl v Praze radiologický kongres organizovaný společně Klinikou zobrazovacích metod 2. LF UK a FNM,  Radiodiagnostickou klinikou 1. LF UK a VFN a Radiologickou společností.

 Kongres byl společným setkáním radiologů a dalších medicínských odborností. Bez dokonalé radiologické diagnostiky se dnes žádný klinický obor neobejde. Současná diagnostika disponuje vedle konvenčních metod moderními zobrazovacími metodami nových generací CT, MR přístrojů, ale též novými ultrazvukovými přístroji, které dovolují fúze obrazu s CT a MR vyšetřeními, dovolují 3D i 4D obrazy. Zavádějí se nové hybridní metody, založené na kombinaci magnetické rezonance s pozitronovou emisní tomografií (MR/PET).

Vše vede k dokonalému zobrazení postupně až na molekulární a buněčnou úroveň, zobrazení funkčnímu až k dokumentaci metabolizmu tkání. Téměř u všech modalit se používají kontrastní látky, které zvyšují kvalitu obrazu. Pomocí archivačních a telekomunikačních systémů se lze podívat i na vyšetření, která byla provedena v jiných nemocnicích, případně popisovat i ze vzdáleného přístupu.

Nemalá část kongresu byla vyčleněna hygieně záření. Je nutno co nejvíce snížit radiační zátěž nejen pacientů, ale i radiologických pracovníků. Těmto otázkám je stále věnováno mnoho pozornosti. Vznikají například systémy, které podrobně informují o dávce záření, kterou můžeme při jednotlivých vyšetření dostat až ke stanovení skutečně obdržené dávky. Bouřlivě se rozvíjejí radiologické postupy s velmi nízkou dávkou záření, zejména u CT (tzv. ultra-low dose CT). CT tak úspěšně proniká i do oblastí, které byly doménou jiných odborností, například kardiologů či gastroenterologů (CT srdce a věnčitých tepen, virtuální CT kolonografie aj.).

Jedním z témat byla Pediatrická radiologie. Především u dětí je třeba co nejšetrnější a co nejméně zatěžujících vyšetření, která však zůstávají velmi kvalitní. Intervenční radiologové provádějí miniinvazivní zákroky, především na cévním sytému. Významným řečníkem byl předseda Evropské společnosti pediatrické radiologie prof. Riccabona z Grazu.

Velká část kongresu byla věnována také screeningu a diagnostice nádorů prsu.  Byly prezentovány nejnovější výsledky úspěšného českého screeningového programu a poslední epidemiologická data, kdy se Česká republika stává díky screeningu a zlepšené léčbě jednou ze zemí s nejnižší úmrtností. Jeden z nejlepších mamodiagnostiků v Evropě, prof. Helbich z Vídně, referoval o vývoji v digitálních technologiích při vyšetření prsu a nastínil budoucnost tohoto bouřlivě se rozvíjejícího oboru. Předpokládá se další zdokonalování techniky a speciální metody, které se uplatní zejména u žen s vyšším rizikem vniku nádorů prsu.

Radiologové jsou nejen dobrými diagnostiky, ale i lékaři provádějícími léčebné zákroky. V intervenční radiologii čeští lékaři patří k evropské špičce. Všichni pak patří do týmů spolupracujících odborností. Předposlední prezident Evropské společnosti intervenční radiologie CIRSE prof. Peregrin z IKEM Praha, obdržel nedávno nejvyšší ocenění, zlatou medaili této společnosti.

 Kongres poskytl zajímavý a srozumitelný přehled aktuálního vývoje v radiodiagnostice a v intervencích především v oblastech krku, hrudníku (včetně metod transplantace plic), střeva, srdce, v pediatrické radiologii a mamologické problematice. Kongresu se zúčastnili přední evropští radiologové.

Odborný program byl doplněn o novinky z oblasti firem a aktuálními workshopy.

Dle TZ prof. MUDr. Miroslava Ročka, CSc., a prof. MUDr. Jana Daneše, CSc., prezidentů kongresu

www.fnmotol.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová