Medicína

Jak se lze také vyhnout problémům s obezitou?


Kategorie: Možnosti řešení obezity Jak zhubnout? Aktuality 
27.srpen 2014
Lidský organismus pro svou činnost potřebuje energii, kterou získává především ze stravy. Pokud se chceme vyhnout celodenní únavě, zažívacím potížím či problémům s nadváhou a obezitou, musíme především ráno tělu dodat správné živiny. Zdravou snídaní nastartujeme správnou činnost zažívacího systému a podpoříme spalování tuků.
Po celonočním hladovění potřebuje lidský organismus doplnit energii, ale jak poznáme, co je pro nás nejvhodnější? Zlepšit zažívání a nastartovat metabolismus pomůže vyvážený poměr rozpustné a nerozpustné vlákniny, aminokyseliny, minerální látky a vitamíny. Rozpoznat nutričně vyváženou potravinu pomáhá iniciativa Vím, co jím a piju, do které se zapojila také společnost Emco. Hlavní součást výživově hodnotné snídaně by měly tvořit ovesné vločky, které jsou považovány za nejhodnotnější cereálii. Obsahují ovesnou vlákninu betaglukan, u které bylo prokázáno, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Ale v každém případě je dobré najít si čas a vydatně posnídat – především v klidu, jak to praví již od starých dob známé přísloví: Ráno jez sám a vydatně, obědvej s přítelem (rozděl se!) a večeři dej nepříteli (už nejez nebo jen minimálně!). Iniciativa Vím, co jím a piju působí v České republice od roku 2010. Je součástí mezinárodní organizace The Choices Programme. Na základě laboratorní analýzy a kritérií stanovených Mezinárodním vědeckým výborem uděluje logo „Vím, co jím“ výživově hodnotným potravinám. Usnadňuje tak výběr potravin, které obsahují minimum rizikových živin, jakými jsou nasycené a trans mastné kyseliny, jednoduchý přidaný cukr a sůl, resp. sodík. V některých kategoriích hodnotí i množství energie a vyšší podíl vlákniny. Mezi partnery zapojené do iniciativy patří renomované potravinářské společnosti jako BONAVITA, LE&CO, Italat, REJ, Unilever, Ahold, McCain, Fabio produkt a další. Logo zatím v Česku získaly více než tři stovky výrobků. www.vimcojim.cz
Autor: zpracováno redakčně