Medicína

Letní dovolená bezpečně i pro kardiaky


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví Aktuality 
31.červenec 2014

Dlouhé cestování v autě, letištní procedury nebo sport v tropických teplotách. Aktivity, které jsou běžnou součástí letní dovolené, mohou být pro osoby s nemocným srdcem vážným ohrožením. Ale i kardiaci si mohou užít dovolenou, pokud budou respektovat základní doporučení lékařů!

Česká republika patří v EU k zemím s vysokým počtem lidí s kardiovaskulárními chorobami. Péče o ně je zde na špičkové úrovni, proto se v posledních letech například také zvyšuje počet cestujících se stabilizovanou kardiovaskulární chorobou. Cestování, obzvláště v horkých letních měsících, však pro ně i nadále znamená velkou zátěž - mohou trpět nevolnostmi, dušností, únava u nich nastupuje rychleji.

 Z těchto důvodů je dobře před odjezdem se poradit s ošetřujícím lékařem, který zhodnotí stupeň rizika a určí rozsah aktivit. Vybaví kromě rad i potřebnou dokumentací – případně kopií poslední lékařské zprávy od kardiologa, včetně EKG. Dobré je mít s sebou kontakt na kardiologa. Pokud se rozhodnete odcestovat do ciziny s jiným časovým pásmem, domluvte se na přeprogramování vnitřních hodin kardiostimulátoru.

Pokud je onemocnění srdce ve stabilizovaném stavu, lze o letu uvažovat, Existují však takové stádia nemoci, při nichž se letět letadlem vůbec nedoporučuje. Prof. MUDr. Miloš Táborský, CSc., přednosta I. interní kardiologické kliniky FN Olomouc upozorňuje na větší zátěž pro kardiaky především během startu, letu i přistávání, kdy dochází ke změnám atmosférického tlaku a fyziologickým reakcím organismu na tyto změny.

U osob s kardiostimulátorem a jiným lékařským zařízením, které stimuluje důležité životní funkce, se nedoporučuje provádět detekční kontrolu rámovým ani ručním detektorem kovů. V praxi to znamená, že člověk s kardiostimulátorem nebo defibrilátorem se před bezpečnostní kontrolou nahlásí pracovníkovi letiště a prokáže se mezinárodním průkazem, který obdržel po implantaci. Pracovník jej vezme mimo rám do oddělené místnosti nebo bokem na stanoviště a hmatem provede fyzickou kontrolu. Je třeba počítat s tím, že tento proces je časově náročnější, a cestující by si tak měl nechat větší časovou rezervu. Na druhou stranu, pokud omylem pacient projde detekčním rámem, neznamená to u moderních systémů naprosto žádné riziko pro pacienta.

Díky pokrokům zdravotnické technologie mohou být pacienti s poruchou srdečního rytmu s implantovanými kardiostimulátory a defibrilátory pod kontrolou i na zahraniční dovolené. Pomáhá jim k tomu např. dálkový monitor, který přenáší bezdrátově data z implantovaného kardiostimulátoru či defibrilátoru pacienta přímo k ošetřujícímu lékaři. Ten tak může včas odhalit akutní problémy, doporučit rychlou návštěvu místního zdravotnického zařízení a zabránit vzniku závažných zdravotních komplikací. Tento systém funguje celosvětově, a to i na dovolené - obecně na místech se signálem jakéhokoliv mobilního operátora.

 Standardními vyšetřovacími metodami (EKG, Holterovo monitorování, ultrazvukové vyšetření srdce nebo rentgen hrudníku) může onemocnění projít bez povšimnutí i z důvodu časových prodlev mezi jednotlivými epizodami. Dlouhodobé sledování srdce pomocí mikromonitoru nemoc ale bezpodmínečně odhalí. Českým pacientům je navíc od května 2014 k dispozici nejmodernější verze tohoto přístroje s názvem Reveal LINQ. Ten díky svojí velikosti umožňuje implantaci jen jednoduchým vpichem namísto dřívějšího vytváření podkožní kapsy.

Několik rad na cesty:

 

  • V létě dejte přednost podhorským oblastem s ne příliš náročným terénem. V případě dovolené u moře je lepší vyrazit mimo hlavní sezónu, kdy jsou teploty mírnější.

  • Nezapomeňte na léky, které užíváte (vezměte jich do rezervy více).
  • Pokud vám to lékař doporučí, vezměte s sebou kopii EKG, popřípadě kartičku o kardiostimulátoru, prevenci bakteriální endokarditidy či implantované chlopni.
  • Mějte s sebou informace o nejbližším zdravotnickém zařízení v blízkosti vašeho pobytu. Pomoci vám může webová stránka, která shromažďuje kontakty na nemocnice a kliniky po celém světě - http://www.medtronic.com/Traveling/area.jsp?area=Europe.
  • Dlouhé sezení prokládejte krátkými procházkami - po palubě letadla, v autobuse nebo kolem auta.
  • Pravidelně procvičujte lýtka, pomáháte tak předejít vzniku žilní trombózy.
  • Během cesty hodně pijte.
  • Uzavřete zdravotní pojištění pro příslušnou destinaci pro případy nad rámec základních urgentních situací, které jsou v zemích EU hrazeny ze základního zdravotního pojištění.

Dle TZ

www.bisonrose.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová