Plánované rodičovství

Připravte se včas na plánované miminko


Kategorie: Plánované rodičovství Aktuality 
15.červenec 2014

Každá nastávající maminka si prochází složitým obdobím, kdy se snaží dbát na to, aby svému tělu dodala vše potřebné pro správný vývoj očekávaného potomka. Obecně platí několik základních zásad, které napoví, čeho je třeba se před a během těhotenství vyvarovat, a co je naopak pro správný vývoj miminka nejlepší.

Ačkoliv se objevují názory, že není potřeba své tělo na těhotenství připravovat zbytečně brzy, v případě užívání toxických látek toto tvrzení rozhodně neplatí. Pokud plánujete těhotenství, na kouření a alkohol nebo jiné drogy rovnou zapomeňte. Odborné studie potvrdily, že kouření podporuje rychlejší stárnutí vajíček a způsobuje tak sníženou plodnost kuřaček v porovnání s nekuřačkami až o 60 %. Lékaři proto radí, aby ženy, které plánují otěhotnět, přestaly kouřit alespoň 3 měsíce před početím. Pokud matka kouří během těhotenství, ohrožuje své dítě nízkou porodní hmotností, astmatem, sníženou plodností očekávaného dítěte v jeho dospělosti, cukrovkou, vrozenou vadou, poporodní závislostí na nikotinu, zvýšenou pravděpodobností syndromu náhlého úmrtí.

Pokud nestihnete s kouřením přestat před otěhotněním, snažte se svého neduhu zbavit co nejdříve poté, co zjistíte, že čekáte miminko. Studie novozélandských vědců ukázala, že pokud ženy přestanou kouřit do 15. týdne těhotenství mají šanci zmírnit dopady na plod téměř na minimum.

 Ženy, které mají vážnější zdravotní problémy, nemusí mít nutně obavy o své dítě. Je ale nutné, aby vše konzultovaly s odborníky. V těhotenství se nesmí zapomínat na vyváženou stravu, která je nezbytná pro správný vývoj plodu. Není potřeba se v jídelníčku příliš omezovat, ale v množství platí zásada „všeho s mírou“. Strava by měla být bohatá na vitamíny (ovoce, zelenina),bílkoviny (maso, mléčné výrobky),esenciální mastné kyseliny (ořechy, mořské plody), železo (vejce, červené maso, játra),jód (mořské plody, mléko).Pozor však na vitamínové doplňky, které mohou v nadměrné míře uškodit. Nezapomeňte na kyselinu listovou (v listové zelenině, játrech).

Známé proměny chutí, touha po kyselém nebo sladkém, únava a nevolnost, to vše značí, že se něco děje. Jedním ze skutečně prvních příznaků gravidity je vynechání menstruačního krvácení, bolesti a napětí prsou, přecitlivělost na určité pachy, změna barvy kůže (jizvy, bradavky, podbřišek, zevní genitál), změna kvality vlasů, bolesti v podbřišku.

 I po početí se může objevit krvácení. Nejedná se ale o klasickou menstruaci, ale může vzniknout při nedostatečné produkci hormonů, nebo se jedná o tzv implantační krvácení – které je způsobeno vniknutím vyvíjejícího embrya do děložní stěny.

Hormonální antikoncepce je v současné době jedním z rozšířených druhů antikoncepce, který v ČR užívá necelá polovina žen mezi 15. a 49. rokem života. I přesto je při užívání hormonální antikoncepce možné otěhotnět, byť je výskyt těchto případů velmi ojedinělý.

Dle dostupných odborných informací by užívání moderních přípravků hormonální antikoncepce nemělo mít negativní vliv na probíhající těhotenství. V případě, že žena během jejího užívání otěhotní, je ovšem potřeba hormonální antikoncepci ihned vysadit. Doba návratu plodnosti je u většiny preparátů hormonální antikoncepce velmi krátká.

V dnešní době se má za to, že za neplodnost mohou v 50 % případů muži a v 50 % případů ženy. U mužů jasně dominuje porucha tvorby spermií. U žen se pak jedná o především o hormonální příčiny. Další poměrně častou příčinou neplodnosti bývá poškození vejcovodů – po prodělaných zánětech gynekologických orgánů, které jsou často způsobené chlamydiemi nebo podobnými patogeny. „Zde je řešením odstranění poškozeného vejcovodu. V případě, že jsou postižené oba vejcovody, tak je po jejich odstranění nutné podstoupit metody umělého oplodnění,“ upozorňuje MUDr. Richard Sabol z Kliniky Malvazinky v Praze.

www.amic.cz

www.vamedmediterra.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová