Knižní recenze a anotace

Onkologie na mateřské


Kategorie: Aktuality Knižní recenze a anotace 
23.duben 2014

Až do druhé poloviny 19. století lékařky v Čechách neexistovaly. První dvě z nich (MUDr. Anna Bayerová 1852–1924 a MUDr. Bohuslava Kecková 1854–1911) musely vystudovat ve Švýcarsku a nostrifikaci pro Rakousko-Uhersko získaly až při potřebě starat se o muslimské ženy v Bosně a Hercegovině.

První absolventkou české lékařské fakulty na Karlově Univerzitě byla Anna Honzáková (1875–1940), která provozovala svoji lékařskou praxi na rohu Karlova náměstí a které si vážil i profesor Thomayer, přestože vstup žen do medicíny zrovna nevítal. V současné době je naše zdravotnictví výrazně feminizované. Ženy mají pro výkon lékařského povolání mnoho předpokladů. Jsou schopné komunikovat, mají empatii, jsou schopné pracovat efektivně, a to hned na několika úkolech najednou.

Pracovat jako onkolog je velmi náročné, nejen díky složitosti a emocionálnímu náboji oboru, ale i díky exponenciálně rostoucímu množství nových informací. Onkolog musí celý život kontinuálně studovat. Lékař patří dlouhodobě mezi nejprestižnější povolání. Žena na mateřské dovolené je ale v naší společnosti na opačném konci žebříčku. Už jen potenciální možnost mateřství uchazečky o místa lékařů proti mužům je  znevýhodňuje.

Ve vedoucích pozicích je minimum  žen, přestože v pracovních kolektivech převažují. Pokud chce žena udělat v medicíně kariéru, musí se stát alespoň trochu mužem. Komplementarita, která tak dobře funguje v manželství, v rámci lékařského povolání není nijak zohledňovaná. V takové situaci musí ženy zakomponovat do své značně složité situace ještě děti, péči o domácnost a manžela. Podmínky pro matky s dětmi nejsou nijak  vstřícné, chybí školky, možnost částečných úvazků či domácích kanceláří. V době mateřské dovolené se o zaměstnankyně nikdo nezajímá a často se ani nemohou vrátit na původní místo, protože podmínky nejsou s péčí o děti slučitelné.


Přesto se naštěstí onkoložkám rodí spousta dětí. „Ze všech možností, které lékařka v naší společnosti má, totiž buď věnovat se kariéře a zůstat bezdětná, nebo pořídit si rodinu a rezignovat na práci v medicíně a nebo se pokoušet obojí nějak skloubit, je ta třetí nejkomplikovanější, ale přesto nejrozumnější,“ podotýká z vlastní zkušenosti organizátorka projektu docentka Petra Tesařová z Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, matka tří dětí.

16. dubna 2014 byla představena ve Faustově domě v Praze a  zároveň pokřtěna za přítomnosti autorek a významných hostů publikace: Onkologická revue – lékařky na mateřské dovolené. Revue je dokladem toho, že i mladé lékařky na mateřské dovolené, přestože pečují o děti i manžela, jsou ve svém oboru na velké odborné úrovni a jsou rovněž schopné napsat kvalitní přehledový článek s tématikou karcinomu prsu. A to vše v ne příliš vstřícných podmínkách, jak bylo již vysvětleno.

Myšlenka vydání speciálního suplementa Onkologická revue – lékařky na mateřské vznikla na podkladě podnětu z řad onkologů. Hlavní iniciátorkou projektu byla doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc., která oslovila přednosty onkologických center a společně pak vytipovali vhodné autorky.

Vznikl tak velice ojedinělý publikační celek, který se zabývá onemocněním postihujícím převážně ženy a navíc propojil vysokou odbornou úroveň s mateřstvím.

Autorkami všech příspěvků jsou ženy pečující o pacienty a také o vlastní děti. S nelehkým úkolem skloubení profese a rodiny se potýkají každodenně.  Úkolu se  zhostily nadmíru dobře.

Publikace spojuje odbornost s lidskostí; je obohacena velkofomátovými fotogafiemi autorek s jejich dětmi. V distribuci bude na Bněnských okologických dnech v dubnu 2014 a zároveň na všech onkologických centrech v ČR.

www.lf1.cuni.cz

www.vfn.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová