Medicína

VZP nabídne protonovému centru smlouvu dle doporučení radiačních onkologů


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
15.duben 2014

Všeobecná zdravotní pojišťovna chce co nejdříve ukončit vleklé spory s Protonovým centrem v Praze. Zejména v zájmu pacientů se rozhodla ke vstřícnému kroku – protonovému centru nabídne smlouvu, která vychází z doporučení Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky. Doporučení této společnosti, která je v radiační onkologii největší odbornou autoritou v České republice, označili za závazné účastníci kulatého stolu, kteří se v únoru sešli ve Sněmovně na pozvání předsedy výboru pro zdravotnictví Rostislava Vyzuly.

VZP je připravena nabídnout protonovému centru smlouvu již na schůzce 15. dubna 2014, jak zaznělo na mimořádné TK k dané otázce 14. 4. 2014 v Praze. Návrh smlouvy bude zahrnovat seznam možných indikací vhodných pro protonovou léčbu v té podobě, v jaké ho vypracovala Společnost radiační onkologie, biologie a fyziky.

 Určité síly důkazů o vyšší prospěšnosti protonové terapie oproti fotonové bylo zatím dosaženo v indikacích pro léčbu vzácných diagnóz – očního melanomu, chordomu a nádorů CNS u dětí. Kompletní seznam diagnóz je uveden v příloze této tiskové zprávy.

 Jak dále odborná společnost doporučila, nebude však samotná diagnóza automaticky důvodem k indikaci protonové terapie. Tu bude vždy u každého konkrétního pacienta posuzovat a případně potvrzovat vedoucí lékař oddělení radiační onkologie Komplexního onkologického centra dle bydliště pacienta, a to na základě doporučení multidisciplinární komise odborníků pro danou chorobu.

 VZP věří, že Protonové centrum v Praze poté, co v minulých dnech v médiích deklarovalo snahu dosáhnout dohody, uvítá nynější návrh smlouvy jako nejlepší řešení stávající situace. Za logickou podmínku pro uzavření smlouvy VZP považuje rovněž uzavření dohody o narovnání, která bez jakýchkoliv dalších vzájemných nároků ukončí veškeré dosavadní právní spory.

VZP je přesvědčena, že smírné řešení situace je nejlepší variantou nejen pro obě strany sporu, ale zejména pro pacienty. Zároveň eliminuje možná rizika negativního dopadu do veřejných financí. Pojišťovna proto očekává, že právě v zájmu onkologických pacientů bude Protonové centrum v Praze ochotno smlouvu o jejich léčení uzavřít.

Bez ohledu na výsledek se nic nemění na faktu, že VZP stejně jako doposud vždy zajistí protonovou léčbu každému svému pojištěnci, pro kterého je podle odborníků skutečně nezbytná.

V samostatné příloze podává VZP aktualizovaný seznam možných diagnóz pro protonovou léčbu u dětí i dospělých.           

 

Dle TZ. Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

www.vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová