Očkování dětí

Očkování proti rotavirům - ochrana dětí před průjmovými infekcemi


Kategorie: Očkování dětí Aktuality 
10.březen 2014

 Rotavirová gastroenteritida – onemocnění, které ve vážnějších případech u malého dítěte může být doprovázeno mnoha komplikacemi, jako např. zvracením a vysokou horečkou vedoucími k dehydrataci a nutné hospitalizac. nemocného dítěte. V České republice je kvůli rotavirové infekci ročně hospitalizováno nebo ambulantně ošetřeno více než 36 tisíc dětí do pěti let. Nejohroženější skupinu však představují děti do dvou let. Před rotavirovými infekcemi mohou rodiče své děti chránit pomocí očkování. Očkovací látka se podává ústy.

Téměř 95 % dětí prodělá rotavirovou infekci před pátými narozeninami. Průjmové infekce mohou postihnout všechny bez ohledu na věk. Nejohroženější skupinou jsou však děti od šesti měsíců do dvou let věku. U těch mívá onemocnění nejzávažnější průběh. K přenosu nemoci dochází velmi snadno. Rotaviry ulpívají na hračkách a předmětech, s nimiž si děti běžně hrají, dotýkají se jich a strkají je do úst. Spolehlivě před nimi neochrání ani důsledně dodržovaná hygienická opatření.

Doporučenou ochranou je včasné očkování. Jedná se o první očkování, které dítě v životě čeká, a aplikuje se již od 6 týdnů věku. Rodiče mohou zvolit vakcínu RotarixTM, která se podává ústy ve dvou dávkách s minimálním odstupem 4 týdnů. Celé očkování by mělo být ukončeno nejpozději ve 24. týdnu věku dítěte. K vakcinaci dětí proti rotavirům vydala doporučení i Národní imunizační komise.

Z výzkumu, který byl proveden společností Cegedim Strategic Data v listopadu 2013 mezi českými pediatry vyplývá, že v současnosti proti rotavirům nechává očkovat své děti přibližně 14 % rodičů. Toto očkování patří mezi nepovinné a není hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Přibližně 74 % praktických dětských lékařů by však uvítalo, kdyby bylo i toto očkování zařazeno mezi státem hrazené. Podle odhadů pediatrů by se pak pro tuto formu ochrany svých dětí rozhodla až polovina všech rodičů.

Vakcína RotarixTM je registrovaný léčivý přípravek pro prevenci rotavirových gastroenteritid, je vázána na lékařský předpis a není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

www.gsk.com

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně