Novinky ze zdravotnictví

Univerzita Karlova v následujících čtyřech letech


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví Aktuality 
24.únor 2014

Nový rektor Univerzity Karlovy, profesor MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, v únoru 2014 na jednání v pražském Karolinu představil jednotlivé členy Kolegia rektora a následně uvedl nový směr, kterým by se měla nejstarší česká univerzita po následující čtyři roky ubírat. Důraz bude kladen na rozvoj a modernizaci výukových vzdělávacích programů, rozšíření spolupráce mezi vysokými školami a Akademií věd ČR. 

Univerzita Karlova, která byla založena roku 1348, patří mezi nejstarší světové univerzity, má v současnosti 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 3 vysokoškolské ústavy, 6 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost.  Její součástí je pracoviště pro poskytování informačních služeb, pět celouniverzitních účelových zařízení a rektorát – výkonné pracoviště řízení Univerzity Karlovy.
Univerzita má více než 7 800 zaměstnanců, z toho téměř 4 300 akademických a vědeckých pracovníků. Studuje zde více než 52 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR. Téměř 7 500 studentů jsou cizinci. Univerzita úzce spolupracuje s prestižními zahraničními vzdělávacími a vědeckými institucemi a zahraničními univerzitami.

V následujících letech se Univerzita karlova dále zaměří na zvyšování kvality a prestiže na úrovni pedagogických a vědeckých aktivit i na posilování jejího pozitivního obrazu v české společnosti a v zahraničí. Úkolem nového rektora bude mj. snaha o posílení financování vědecké práce a výuky.

Mezi nejdůležitější úkoly patří rozvoj moderních vzdělávacích programů a s tím úzce související výstavba moderních prostor pro vědeckou činnost. Během dvou let by univerzita Karlova měla dokončit několik velkých investičních akcí:

-       Centrum Biocev, na kterém Univerzita Karlova spolupracuje s Akademií věd. Jeho cílem je realizace vědeckého centra excelence v oblastech biotechnologií a biomedicíny;

-       Univerzitní medicínské centrum, ve kterém bude sídlit pět teoretických ústavů Lékařské fakulty v Plzni;

-       Dokončení univerzitního kampusu Lékařské fakulty a farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové MEPHARED k rozvoji pedagogické a výzkumné činnosti.

 V současné době UK realizuje rekonstrukci menzy 17. listopadu v Troji a připravuje projekt Kampus Albertov, jedná s Akademií múzických umění o společném postupu pro získání budovy na Smetanově nábřeží. Je plánována revitalizace menz a kolejí, apod. Univerzita Karlova otevře Muzeum UK a do podzimu 2014 bude rovněž modernizováno univerzitní knihkupectví v Celetné ulici .Dojde ke zlepšení informovanosti o dění na UK veřejnosti i v rámci samotné univerzity.

www.cuni.cz

 

Autor: zpracováno redakčně