Chřipka

Průzkum VZP - o očkování proti chřipce


Kategorie: Chřipka 
31.prosinec 2013
Mezi klienty VZP je více těch, kteří již nevěří mýtům o údajných rizicích očkování proti chřipce, než těch, kteří jim přikládají váhu. Ukázal to průzkum, kterého se na pobočkách VZP zúčastnilo koncem roku 2013 3 268 lidí. Většina jich nevěří např. tomu, že se vakcínou mohou nakazit nebo že by očkování bylo kvůli nežádoucím účinkům riskantnější než chřipka samotná. I díky skutečnosti, že bludy o škodlivosti vakcín ustupují, využilo mimořádnou nabídku VZP na očkování zdarma 45 tisíc lidí.

Klienti, kteří od poloviny listopadu do prvního prosincového týdne přišli na vybrané pobočky pojišťovny, odpovídali na dotazník obsahující pět tradičních mýtů o chřipce a vakcinaci proti ní. Tomu, že by se očkováním mohli nakazit, věří méně než pětina (19 %) dotázaných.

Srovnatelná část respondentů věří i tomu, že chřipka je banální nemoc a pro zdravého člověka nemá očkování smysl (21 %), že očkování snižuje přirozenou imunitu (23 %) a že očkování je kvůli nežádoucím účinkům riskantnější než chřipka samotná (19 %). O něco více lidí (30 %) věří, že vakcína proti chřipce nefunguje, protože nikdo předem neví, jaký kmen viru přijde.

Více než pětina (21 %) všech účastníků průzkumu dále potvrdila, že jejich postoj k očkování proti chřipce příznivě ovlivnilo to, že jim ho VZP nabídla zdarma.
Z celkem 3 268 dotázaných navíc bylo 2 268 žen, které se o zdraví a prevenci zajímají dlouhodobě více než muži.

Mýty týkající se škodlivosti očkování přitom odborníci považují za jeden z hlavních důvodů, proč se dlouhodobě nedařilo zvýšit proočkovanost populace v České republice nad 5 %. Oproti tomu například v Německu, Francii, Velké Británii a dalších státech západní Evropy se proočkovanost pohybuje nad 20 %.
Kolik procent lidí se letos nechalo proti chřipce v Česku očkovat, bude známo až v lednu či únoru. Kromě těch, kteří využili mimořádnou nabídku VZP na vakcinaci zdarma, existuje totiž ještě početná skupina lidí, kteří mají očkování gratis ze zákona. Patří mezi ně například senioři nad 65 let věku či vybrané rizikové skupiny chronických pacientů.

Mnoho lidí stále zaměňuje chřipku s nachlazením. Chřipka má těžší průběh a může mít řadu komplikací. Ročně si v Česku vyžádá 2 tisíce mrtvých. Ten, kdo je očkován, nechrání jen sebe, ale i své okolí, protože nemůže nikoho nakazit. Očkování je proto vhodné pro všechny.

Očkovací látky používané v Česku jsou neživé a nikoho nakazit nemohou. Pokud člověk po očkování onemocní, měl už nejspíš chřipkový virus v sobě a ten se projevil až po pár dnech.
Přesný typ viru opravdu předem nikdo nezná. Vakcína je ale vyrobena tak, aby chránila před třemi kmeny virů, jejichž výskyt odborníci považují za nejpravděpodobnější. Díky tomu je účinnost až 90%.
Vakcína posiluje imunitní systém a podněcuje výrobu protilátek.

Očkování může mít vedlejší účinky, které jsou dobře zvládnutelné. Někdy to může být bolest hlavy, svalů nebo celková únava. Příznaky jsou však nesrovnatelně menší než při chřipce. Kritici občas varují před  tzv. Guillain-Barrého syndromem, který může způsobit ochrnutí. Riziko je ovšem 1:1 000 000. U chřipky jsou rizika mnohem větší.

Dle TZ Mgr. Oldřicha Tichého, vedoucího tiskového oddělení a tiskového mluvčího VZP.
www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně