Výživa

Vegetariánství


Kategorie: Výživa 
15.říjen 2013
Na některé nejčastější otázky o vegetariánské stravě odpovídá doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. – vedoucí Centra výživy Thomayerovy nemocnice.

Pro koho není vhodná vegetariánská strava a proč?
Není vhodné omezení plnohodnotných bílkovin v periodách, kdy lidské tělo potřebuje zvýšené množství bílkovin k růstu (dětský věk), výživě plodu či kojence (těhotenství, laktace = kojení) či v případě zánětlivého či jiného onemocnění či stavů, které vedou ke zvýšené potřebě bílkovin – nádorová onemocnění, operace, úrazy, rekonvalescence, vrcholový sport apod.

Pokud se dospělý člověk rozhodne ze stravy vyloučit maso, ale ponechá mléko, mléčné výrobky, případně vejce, má zajištěný dostatečný přísun kvalitních bílkovin. Pokud konzumuje pouze rostlinnou stravu, je nutné, aby využil více luštěnin, kombinoval různé potravinové zdroje, tak aby zajistil dostatek všech esenciálních aminokyselin, které potřebuje ke svému životu.
Při kombinaci rostlinných potravin toho lze dosáhnou. Kompletní spektrum esenciálních aminokyselin dávají vhodné kombinace luštěniny s obilninami. Vždy je však nutné vědět, že je třeba konzumovat větší množství rostlinných potravin, aby bylo možné dosáhnout potřebného příjmu energie, bílkovin, případně vitaminů a stopových prvků.

Na dotaz proč se lidé, kteří byli celý život „všežravci“ třeba v 50 letech rozhodnou pro vegetariánství zazněla následující odpověď. „Obecným důvodem je to, že se přijímá více, než se ve skutečnosti potřebuje, což vede k rozvoji civilizačních chorob souvisejících s vysokým příjmem energie, nasycených tuků, jednoduchých cukrů.
Jedná se o ischemickou chorobu srdeční a její komplikace, hypertenzi, cukrovku, žlučníkové obtíže, obezitu apod. Pokud se sníží příjem koncentrované energie, což je možné i díky omezení příjmu živočišných produktů, dochází ke zlepšení těchto chorob. U dospělých lidí je právě proto výhodné snížení hmotnosti, které může vést k redukci hmotnosti, snížení krevního tlaku, kompenzaci diabetu a poruchy metabolismu tuků. Organismus je schopný v klidovém stadiu kompenzovat i nižší příjem bílkovin. Vegetariánská strava nebo alespoň snížení příjmu živočišných produktů proto může být výhodné pro pacienty s obezitou, poruchou metabolismu tuků i cukrovkou“.

Mléko a mléčné výrobky je nutné vyloučit při alergii na mléčnou bílkovinu, která je častá v dětském věku, v dospělém věku je vzácnější. Omezit čerstvé mléko, případně při těžším průběhu i mléčné výrobky je nutné při tzv. laktózové intoleranci, tedy při nesnášenlivosti mléčného cukru. Ta se může vyskytovat samostatně, nebo při různých onemocněních, například při celiakii. Projevuje se průjmy a bolestmi břicha při konzumaci výrobků s mléčným cukrem. V jiných případech je vylučování mléka a mléčných výrobků neopodstatněné, vzhledem k tomu, že mléko a mléčné výrobky jsou zdrojem vápníku, může omezení jejich příjmu vést k riziku vzniku či zhoršení osteoporózy. Zahleněním organismu, jak argumentují alternativní směry medicíny, není však nijak potvrzeno objektivními vyšetřeními.

www.ftn.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně