Epilepsie

Národní den epilepsie - 30. září


Kategorie: Epilepsie 
30.září 2013
Na 30. září připadá Národní den epilepsie, závažného neurologického onemocnění. Nemoc postihuje dospělé ale i děti, u kterých se jedná o jednu z nejčastějších chronických chorob. Epilepsií trpí až 100 000 Čechů. Nemoc může udeřit v jakémkoliv věku.

Epilepsie je neurologické onemocnění, které se projevuje mnoha typy. Mají různé příčiny a mohou zcela odlišně postupovat. Nemoc způsobuje pacientům rozdílné druhy záchvatů, v některých případech může přivodit i bezvědomí a ohrozit člověka na životě. Podle doc. MUDr. Petra Marusiče, Ph.D., vedoucího Centra pro epilepsii v Motole téměř 30 % epileptiků má závažný průběh choroby, který významně ovlivňuje jejich život a bývají často nemocí stigmatizováni. Dalších 70 % nemocných může díky lékům žít kvalitní život.

Důležitým faktorem pro zahájení léčby a výběr vhodného léku je především správná diagnóza. Epilepsie může být zaměňována s jiným druhem onemocnění, například s oběhovými nebo psychickými poruchami, či jinými neurologickými chorobami. Určit správnou diagnózu bývá někdy obtížné.
Antiepileptika jsou látky tlumící epileptickou aktivitu a bránící šíření záchvatu v mozku. Pokud mají být antiepileptika účinná, musejí se užívat pravidelně a v předepsaných dávkách. Správnou dávku určí lékař pomocí postupného zvyšování až do dávky, která zabrání vzniku záchvatů, ale nezpůsobí u pacienta nepřijatelné nežádoucí účinky.
Inovativní farmaceutický průmysl pracuje v současné době na vývoji nových léčiv, která by měla i v boji proti epilepsii pomoci. Aktuálně je ve vývoji 28 antiepileptik, která by mohla v budoucnu umožnit většímu množství pacientů prožít kvalitní život bez omezujících projevů epilepsie.

 www.aifp.cz

Autor: zpracováno redakčně