Výživa

Jak jíst zdravě a zbytečně neutrácet


Kategorie: Dnešní strava 
16.červenec 2013
Odborníci se shodují, že vyvážená strava je základním klíčem k lidskému zdraví. Zdravější alternativy potravin jsou většinou nákladnější, ale z dlouhodobého hlediska je dobré se pro ně rozhodnout. Investice do zdraví jsou totiž vždy výhodné.

Je poctivé přiznat, že zdravější alternativy jednotlivých druhů potravin jsou ve většině případů dražší. Například šunkový salám stojí asi polovinu toho, co nejkvalitnější šunka, nízkotučný tvrdý sýr je dražší než tvrdý sýr plnotučný, mozzarela light bývá o pár korun dražší než mozzarela klasická.

 Pokud se na stravování díváme takto, tak musíme přiznat, že současnost je opravdu taková. „Nacházíme však jedno velké ale, a to v množství prázdné energie, kterou přijímáme v méně kvalitních a přitom levnějších potravinách,“  upozornil na TK v Praze 12. 7. 2013 nutriční specialista projektu Žij zdravě RNDr. Pavel Suchánek. Nižší cena je bohužel útokem na lidské zdraví. Nekvalitní potraviny se vyznačují několika základními vlastnostmi. Náhradou za bílkoviny jsou v nich použity mouka a tuk, kvalitnější máslo nebo sádlo pak suplují oleje. Místo vhodného kořenění je pro výrobce snazší a levnější produkt přesolit, tím získá na výraznosti.

Problémem levnějších a tedy často méně kvalitních potravin je skutečnost, že ukládají do organismu zbytečné tuky, sacharidy i cukry. Místo vitamínů, minerálních látek, vlákniny nebo bílkovin se tělu dodává velké množství živočišných tuků bohatých na nasycené mastné kyseliny, které zvyšují nejen hmotnost, ale i riziko infarktu nebo mozkové mrtvice.

Stejně nebezpečné jsou nejlevnější rostlinné oleje – kokosový, palmojádrový nebo sojový, které obsahují velké množství nasycených mastných kyselin nebo omega-6 mastných kyselin a i jejich příjmem stoupá cholesterol a hrozí riziko srdečně cévních onemocnění.

Největším problémem současných potravin je ovšem výrazné přesolování a to nejen klasickou kuchyňskou solí, ale i solí pro posílení masové chuti pokrmu – glutamátem sodným. Vztah mezi větším množstvím soli a vysokým krevním tlakem je známý velmi dlouho. Výrobci potraviny stále přesolují i přes známá zdravotní rizika. Sůl totiž svou výraznou chutí dokáže překrýt nedostatky v chuti zejména polotovarů a méně kvalitních potravin, nejčastěji uzenin. Sůl také konzervuje, a proto potraviny vydrží déle, aniž by se zkazily.

Podle posledních potvrzených výzkumů sůl a z ní odvozené sloučeniny podporují chuť k jídlu a tím i riziko nadváhy a obezity. Dokonce vyvolávají návyk na výrazně slanou chuť a podporují velmi rizikové chování, kdy se slanost kompenzuje velkým objemem sladkých nápojů nebo množstvím sladkostí. Spojitost s nadváhou, vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou je tak pochopitelná.

Každý by si proto měl vždy uvědomit, že nižší cena potraviny je vykoupena jejím horším složením a složky, které nahrazují chybějící živiny u kvalitní potraviny, nepřinášejí zdraví nic pozitivního. Je tedy otázkou, zda opravdu ušetříme, pokud následně v lékárně zaplatíme několikanásobně více peněz na léky, které musíme užívat, aby alespoň zčásti omezily následky konzumace méně kvalitních a levnějších potravin.

 

Z průmyslově rozvinutých zemí víme, že ti, kteří konzumují kvalitní potraviny, jsou v průměru štíhlejší i výrazně zdravější a utratí za léky výrazně méně, než lidé, kteří vydají za potraviny méně peněz, a upřednostňuji potraviny levné, tedy většinou i méně kvalitní.

 

·         Kupujte méně potravin, ale o to kvalitnější, soustřeďte svou pozornost zejména na maso a masné výrobky. To samé platí pro mléko, mléčné výrobky a cereálie. Kvalitnější neznamená jen potraviny zahraniční, případně BIO!

·         Pokud kupujete zeleninu, tak tu vypěstovanou u nás, nikoliv převážnou přes půl Evropy nebo z druhého konce světa. Farmářské trhy by vám mohly výrazně pomoci. Nakoupíte zde nejen zeleninu a ovoce, ale i kvalitní drůbeží, hovězí a rybí maso. Vraťte se k potravinám, které se pěstují u nás. Mrkev, brambory, jablka nebo ředkvičky vám pomohou doplnit potřebné vitamíny a v sezoně jsou opravdu levné.

·         Kupujte méně potravin, ale o to kvalitnější, soustřeďte svou pozornost zejména na maso a masné výrobky. To samé platí pro mléko, mléčné výrobky a cereálie. Kvalitnější neznamená jen potraviny zahraniční, případně BIO!

·         Neutrácejte bez rozmyslu za balené vody nebo slazené limonády.Často je chutnější voda z vodovodu, případně s ovocnou šťávou.  

·         Při nákupu potravin používejte selský rozum a možná neušetříte ihned a na místě, ale zcela jistě ušetříte z hlediska dlouhodobého, zejména za návštěvy u lékaře a množství léků, které byste museli užívat a hlavně zaplatit. Šetřete, ale ne na kvalitě potravin.

 

www.vzp.cz

www.amic.cz

www.ZijZdrave.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně