Kouření

Negativní účinky kouření


Kategorie: Kouření 
19.červenec 2013
Doc. MUDr. Eva Králíková, CSc., vedoucí poradny pro odvykání kouření, Centrum pro závislé na tabáku 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN odpověděla na několik důležitých otázek, které by mohly zajímat každého!

Pokud kuřák přestane kouřit, dokáží se jeho plíce zregenerovat do stavu, ve kterém byly, než začal kouřit?

Kuřák, který se svým zlozvykem skončí, má naději, že se mu plíce vrátí do původního stavu do pěti let. Pokud však u něho již byla diagnostikována chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), tak nekouřením pouze zpomalí průběh této nemoci. Nekouření se ovšem pacientovi vždy vyplatí. U pacientů s CHOPN je rozhodující stadium nemoci a odpověď jeho organismu na úvodní léčbu.

 

Mohou se kouřením doutníku také poškodit plíce? Je také nebezpečné kouření vodní dýmky či šňupání tabáku?

Kouření doutníku, vodní dýmky i šňupání tabáku jsou stejně nebezpečné jako kouření cigaret. Tabák používaný ve vodních dýmkách má stejné množství rakovinotvorných látek jako cigarety. U šňupacího tabáku je situace podobná. I ten obsahuje stejně nebezpečné látky jako tabák cigaretový a přesto, že se škodliviny nevdechují, mohou vést ke vzniku plicního onemocnění. Riziko jejich vzniku je však snížené. Naopak může šňupací tabák poškodit sliznice v nose, na jazyku a rtech. Lidé šňupající tabák jsou proto více ohroženi výskytem zhoubných nádorů v dutině ústní a nosohltanu.

 

Škodliviny, které se do těla dostávají z tabáku, ovlivňují srdce, cévy, plíce, ale také žaludek, reprodukční orgány, kosti a další. Kouření může být i příčinou poruchy erekce u mužů a snížení plodnosti u obou pohlaví. U člověka závislého na tabáku je také vyšší riziko onemocnění rakovinou plic, kostí, chronickou obstrukční plicní nemocí a dalšími závažnými onemocněními. Komplikace může kouření způsobit při léčbě diabetu, nebo vysokého krevního tlaku. Dlouhodobé kouření má vliv i na vnější vzhled kuřáka a celkově negativně ovlivňuje jeho fyzickou kondici.

 

Jsou „lehké“ cigarety méně nebezpečné než ty „klasické“, nebo jsou škodlivé stejně?

Všechny cigarety, bez ohledu na to, zda jsou označeny jako „lehké“ nebo „klasické“, obsahují stejné množství rakovinotvorných látek. Každá cigareta má v sobě více než čtyři tisíce chemikálií, které dokážou i v malém množství poškodit všechny tělesné orgány. I pokud kouříte pouze „lehké“ cigarety, jste tedy ohrožen plicními nemocemi, například rakovinou plic, nebo chronickou obstrukční plicní nemocí, ale také kardiovaskulárními chorobami – infarktem, mrtvicí apod., či zhoubnými nádory jazyku nebo hrtanu. Kouření škodí také kůži, která je více vrásčitá a méně kvalitní, škodliviny z tabáku dále zvyšují kazivost zubů. Ženy kuřačky mají navíc problémy s otěhotněním, protože nikotin snižuje schopnost udržet oplodněné vajíčko, ženy pak častěji potrácejí.

 

Může kouření marihuany způsobit nějakou plicní nemoc? Jaké nemoci kuřákovi marihuany hrozí?

Ano, kouření marihuany může člověku způsobit plicní onemocnění. Negativní účinky kouření marihuany jsou totiž stejné jako u kouření cigaret, oběma skupinám proto hrozí obdobné choroby, například rakovina plic, nebo CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc).

 

Pokud je někdo jen občasný kuřák, je také ohrožen?  Kolik by musel kuřák měsíčně vykouřit cigaret, aby mu to uškodilo?

Hranice škodlivosti cigaret je u každého zcela individuální. Někdo může kouřit celý život krabičku cigaret denně a neonemocní žádnou plicní nemocí, jiný může kouřit méně, či jen pár let a onemocní. Doutník a dýmka jsou rovněž rizikové, ale v menší míře než cigarety. Obecně se stanovila riziková hranice 200 000 vykouřených cigaret, přesná hranice bezpečnosti vykouřených cigaret ale neexistuje.

Je skutečně ohrožen ten, kdo nekouří, ale pracuje v restauraci, kde se hodně kouří?  Mohou zdravotní problémy, jako silný kašel souviset s prací v zakouřeném prostředí?

Kašel skutečně může s  povoláním souviset. Častý a dlouhodobý pohyb v zakouřené prostředí, tedy pasivní kouření, má na zdraví pasivního kuřáka stejně špatný vliv jako na kuřáka aktivního. Personálu kaváren a restaurací, který se pohybuje v zakouřeném, navíc uzavřeném prostoru, proto hrozí i stejná rizika. Zaměstnanec by se mě co nejdříve obrátit na praktického lékaře, který ho může odeslat přímo k plicnímu specialistovi na vyšetření a navrhnout vhodnou léčbu.

 

Může souviset zadýchávání a nepříjemný kašel s kouřením cigaret?

Ano, problémy tohoto typu často s kouřením souvisí. Pravděpodobně půjde o chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN), která postihuje tři čtvrtiny kuřáků. Může jít ale také o astma či jinou plicní chorobu. Je nutno proto navštívit plicního lékaře, který určí přesnou diagnózu, posoudí stadium nemoci a navrhne vhodnou léčbu. Včasné určení nemoci je k efektivní léčbě klíčové, příznaky tedy by se neměly podceňovat a bylo by dobré navštívit lékaře co nejdříve.  Základním předpokladem ke zlepšení zdravotního stavu je skoncovat s kouřením.

 

Je elektronická cigareta vhodný způsob, jak skoncovat s kouřením? Je zdraví nebezpečná?

Škodlivost elektronické cigarety je v porovnání s klasickou mnohonásobně menší. Lékaři ji však nepovažují za vhodnou léčbu a způsob odvykání, proto ji nedoporučují. Elektronická cigareta totiž neobsahuje pouze čistý nikotin, ale i další látky. Složení jejího kouře není zcela jasné, množství vdechovaného nikotinu je nevyzpytatelné a rozhodně neodpovídá údaji na obalu. Navíc většina těch, co ji zkusí, ji brzy odloží jako „drahou hračku“ a vrátí se ke kouření.

www.amic.cz

 

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně